(FOTO) Harta României Mari la Bardar. „Este un sat educat în spiritual românismului”

(FOTO) Harta României Mari la Bardar. „Este un sat educat în spiritual românismului”

Campanii de informare în masă privind colectarea selectivă a deșeurilor, instalarea de plăcuțe informative pe drumurile din localitate, seri cu proiecții de film la casa de cultură, amenajarea stațiilor de transport public – sunt doar câteva dintre proiectele unui grup de tineri voluntari din satul Bardar, raionul Ialoveni, reuniți într-o asociație obștească – Consiliul Local al Tinerilor.

Recent aceștia au finisat amenajarea celor două stații de așteptare a transportului public din sat, pe una dintre care a fost pictat conturul României Mari.

Situat la aproximativ 20 de kilometri de Chișinău, și cu o populație de aproximativ cinci mii de locuitori, satul Bardar este una dintre localitățile mai puțin afectate de fenomenul migrației cu impact dramatic asupra situației demografice din Republica Moldova.

Explicația constă în faptul că în localitate activează mai mulți antreprenori care au pus pe picioare diferite afaceri. Pe lângă locurile de muncă create, acestea aduc venituri la bugetul local și ajută localitatea să se dezvolte, după cum menționează viceprimarul satului Bardar, Mihai Tonu, relatează radiochisinau.md.

În ceea ce privește opțiunea locuitorilor pentru ReUnirea și apropierea de România:

„Nu este un sentiment de ieri de azi. În localitate avem monumentul în memoria ostașilor căzuți în Primul Război Mondial, construit din ordinele Regelui Carol al II-lea drept recunoștință pentru contribuția bardarenilor care au luptat pentru acest teritoriu, de partea Armatei Române, război care a dus la reîntregirea țării, formarea României Mari. În localitate am avut, la solicitarea populației, deschisă secție de votare pentru alegerile parlamentare din România. Ori de câte ori se manifestă cetățenii, se pronunță pentru Uniunea Europeană, pro românism”, susține viceprimarul Mihai Tonu.

„Tinerii de la Bardar sunt unioniști și probabil lor le aparține ideea măreață de a realiza Unirea. Dacă e să ne întoarcem în trecut, în anii 1988-1989 când a început Mișcarea de Eliberare Națională, satul Bardar a fost în fruntea acestei mișcări. Este un sat educat în spiritual românismului. Speranța trebuie să o păstrăm și dacă nu o vom reazaliza noi atunci rămâne pe umerii voștri să realizați ReUnirea” speră profesorul Mihai Răileanu.

Mihaela Rotari 

Share