(Foto) Atelier de încondeiere a ouălor la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
În preajma Sărbătorilor de Paști, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală organizează tradiționalul Atelier de încondeiere a ouălor de Paști. Ediția din acest an are loc în perioada 7-9 aprilie și a ajuns la a douăsprezecea ediție.
Timp de trei zile, angajaţii muzeului vor învăţa toţi doritorii noi practici de ornamentare a ouălor, preluate de la meşterul popular Angela Don, din satul Lalova, Rezina. Atelierul se bucură de un interes sporit din partea publicului prezent din diferite zone ale țării, precum și de peste hotare.
Tradiţia încondeierii ouălor este studiată la muzeu de mai mulţi ani, instituţia contribuind la revitalizarea meşteşugului în unele localităţi. Atelierul e organizat în fiecare an, înainte de Paşti. Anual, studenţi, copii, orăşeni sau oaspeţii din diferite colţuri ale lumii se înscriu şi participă la atelier pentru a încondeia ouă după ornamente şi tehnici vechi. Toate ouăle încondeiate în cadrul atelierului completează fondurile Muzeului, în colecția căruia sunt ouă încondeiate care datează de peste 100 de ani.
Tradiția de a încondeia ouăle a cunoscut o dezvoltare deosebită în spaţiul est-european, mai ales la români, bulgari, ucraineni etc., dar sunt specifice şi altor regiuni şi culturi. Istoria vopsirii ouălor roşii în spaţiul românesc e foarte veche, dar cea dintâi referire documentară datează de la mijlocul secolului al XVII-lea. Pe lângă pregătirile pascale cunoscute de toţi – ajunarea (postul), curăţenia în casele şi spaţiile aferente, participarea la slujba de Paşti – meşteşugul de a încondeia ouă este promovat de meşterii populari din diferite comunităţi ale Republicii Moldova. Simbolurile şi ornamentele de pe ouăle pascale sunt similare ca acele de pe covoare, ştergare, portul popular şi indică faptul că străbunii s-au inspirat din tot ce îi înconjura: natură, gospodărie, obiceiuri.
Cele mai reuşite ouă încondeiate în cadrul atelierului vor fi prezentate la expoziţia „Pascala-2015”, care va fi inaugurată la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală în cadrul sărbătorii devenite tradiţionale „A treia zi de Paşti la Muzeu”.
Maria Roşca