Fostul judecător din cadrul Judecătoriei sect.Rîşcani a ajuns din nou în vizorul procurorilor

Fostul judecător din cadrul Judecătoriei sect.Rîşcani a ajuns din nou în vizorul procurorilor

Fostul judecător din cadrul Judecătoriei sect.Rîşcani, cercetat penal pentru gestionare frauduloasă a unor dosare civile, din nou a ajuns în vizorul procurorilor după ce în acţiunile acestuia au fost stabilite noi episoade ilegale.

Astăzi, Procurorul General a primit acordul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la pornirea urmăririi penale şi tragerea la răspundere penală a fostului magistrat, bănuit de:

– pronunţarea cu bună-ştiinţă a unor decizii şi încheieri contrare legii (art.307 alin.(2) Cod penal)
– falsul în acte publice (art.332 alin.(2) lit.b) Cod penal)
– depăşirea atribuţiilor de serviciu, comise de către o persoană cu demnitate publică (art.328 alin.(3) lit.b), d) CP).

Potrivit materialelor procesului penal, în perioada 2012-2014, magistratul, în coparticipaţie cu anumiţi angajaţi ai Judecătoriei sect.Rîşcani şi de comun cu alţii jurişti, au efectuat o serie de imixtiuni ilegale în cadrul cauzelor civile, inclusiv cu admiterea înlocuirii ilegale a cererilor de chemare în judecată, schimbînd astfel obiectul litigiilor, sau emiţînd hotărîri în lipsa unui  proces civil, evitînd procedura legală de repartizare aleatorie a cauzelor civile, primind ilegal şi examinînd unilateral diferite acţiuni civile, asupra cărora ulterior pronunţa hotărîri.

Pînă la această etapa, procurorii au reuşit să identifice în respectiva instanţă de judecată 20 de cauze civile, numerele electronice de înregistrare şi evidenţă ale cărora au fost ulterior ilegal folosite de către judecător la întocmirea dosarelor clone. De regulă, cauzele civile aveau ca obiect al litigiilor sume impunătoare de bani, cifrate la milioane de lei sau obiecte imobiliare ce aparţin administraţiei publice locale.

Odată eliberat acordul CSM, Procurorul General urmează să pornească în privinţa judecătorului urmărirea penală şi să dispună efectuarea tuturor acţiunilor procesuale care se impun pentru cercetarea completă şi obiectivă a cazului.

Urmărirea penală pe acest caz va fi exercitată de Procuratura Anticorupţie, care are deja în gestiune o cauză penală pe numele numitului pentru comiterea acţiunilor similare.

 

Mihaela Rotari

Share