Fost ministru al Educației: Cine va purta responsabilitate pentru gafele comise în acești ani, pentru închiderea universităților?

Fost ministru al Educației: Cine va purta responsabilitate pentru gafele comise în acești ani, pentru închiderea universităților?

Fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici, se întreabă cine va purta responsabilitate pentru gafele comise acum în învățământul superior, informează OFICIAL. 

„Astăzi Ministerul Educației și Cercetării a anunțat despre LICHIDAREA mai multor univesități care se identifică cu Republica Moldova și care au contribuit pe parcursul mai multor decenii la dezvoltarea societății și economiei țării. Astfel, începând cu ziua de astăzi Moldova nu mai are:

1. Universitatea de Stat din Tiraspol (evacuată la Chișinău), prima instituţie de învăţământ superior din Republica Moldova, fondată la 1 octombrie 1930, adevărat focar de demnitate națională, care a rezistat persecuțiilor din 1992 din stânga Nistrului;

2. Universitatea Agrară de Stat din Moldova cu o istorie de aproape 90 de ani, care a debutat la 9 aprilie 1933 cu promulgarea de către MS Regele Carol al II-lea, fiind o adevărată forjerie de specialiști de înaltă calificare din Republica Moldova;

3. Academia de Administrare Publică, centru național de formare a specialiştilor de înaltă calificare, de dezvoltare profesională continuă a personalului din serviciul public şi de asigurare ştiinţifico-metodică a activităţii autorităţilor publice, care timp de aproape 30 de ani a instruit mii de funcționari publici și alte categorii de personal din serviciul public;

4. Universitatea de Stat „Grigorii Țamblac” din Taraclia, înființată la inițativa șefilor de stat din Moldova și Bulgari în semn de prietenie dintre popoarele noastre și ca centru de dezvoltare durabilă a regiunii, studiere, păstrare și perpetuare a valorilor bulgare în Moldova. Universitatea este închisă în pofida susținerii depline din partea Bulgariei.

5. Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, instituție de învățământ recunoscută în mediul universitar național și internațional, decorată cu Ordinul Republicii și unde anual își manifestă dorința de a fi admiși la studii sute de tineri sportivi talentați”, spune Popovici.

Fostul ministru este nemulțumit de această decizie.

„Sunt sigur că va veni timpul când normalitatea va fi restabilită în sistemul învățământului superior din țara noastră, dar mă întreb, cine va purta responsabilitate pentru gafele comise în acești ani, pentru închiderea universităților cu valoare de simbol, pentru pagubele sufleteşti şi materiale?!”, se întreabă Corneliu Popovici.

Share