Fost membru CSP recunoscut vinovat de comiterea contravenției de abuz de putere la desfășurarea concursului pentru funcția de Procuror General

Fost membru CSP recunoscut vinovat de comiterea contravenției de abuz de putere la desfășurarea concursului pentru funcția de Procuror General

La data de 13 februarie 2025, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a pronunțat o hotărâre prin care a recunoscut fostul membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) vinovat de comiterea contravenției de abuz de putere (prevăzută de art. 312 alin. (1) din Codul contravențional), în  legătură cu concursul pentru funcția de Procuror General.

În urma analizei faptei, instanța a aplicat sancțiunea contravențională sub forma unei amenzi de 1500 de lei și privarea de dreptul de a deține funcții publice pentru o perioadă de 3 luni.

În cadrul investigației realizată de Procuratura Anticorupție, care a durat 45 zile, inclusiv audierea a 8 martori, ridicarea documentelor și înregistrări video, în legătură cu evaluarea și selecția candidatului pentru funcția de Procuror General al Republicii Moldova, s-a constatat că, în calitatea sa de membru al CSP, contravenienta a acționat cu rea-credință în evaluarea și aplicarea subiectivă a criteriilor pentru candidatul Ion Munteanu. De asemenea, s-a stabilit că contravenienta a influențat procesul de selecție în interesul unei terțe persoane, un alt fost membru CSP, într-un mod care a afectat integritatea concursului și a prejudiciat încrederea publicului în procedurile de selecție a procurorilor.

Deși acțiunile sale au fost considerate reproșabile, Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, care a exercitat personal procesul penal, a ajuns la concluzia că nu s-au produs daune considerabile drepturilor sau intereselor protejate de lege în contextul respectiv, motiv pentru care faptele nu au întrunit elementele infracțiunii, dar au fost considerate o contravenție. Materialele procesului contravențional au fost expediate către Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

Instanța a stabilit că, în rezultatul folosirii situației de serviciu de către membrul CSP, concursul pentru funcția de Procuror General a fost viciat, fapt ce a determinat însăși CSP să anuleze concursul pentru selectarea Procurorului General. Aceste fapte au avut urmări prejudiciabile, și anume: afectarea gravă a intereselor instituționale, a imaginii și credibilității CSP, afectarea credibilității CSP de a organiza concursuri pe cariera procurorilor, în special de alegere a Procurorului General, pe criterii obiective, transparente, corecte și în baza meritocrației, afectarea gravă a imaginii, credibilității și obiectivității Comisiei Pre-Vetting și încrederea publică în procedura de pre-vetting pentru selecția candidaților la funcția de membri ai CSP, deoarece procedura a dat eroare, or unul din membrii CSP evaluați ca fiind integru nu a dat dovadă de integritate și a încălcat anumite norme de etică. Mai mult, instanța a constatat că a fost încălcat flagrant obiectivitatea față de procesul de integrare europeană care prevedea alegerea Procurorului General până la sfârșitul lunii martie 2024, însă dat fiind comportamentul defectuos și vicios al fostului membru CSP, statul nu a reușit îndeplinirea acestei obligativități la acea etapă.

Instanța a stabilit și că, fostul membru CSP a acționat într-un mod care contravine drepturilor și intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice, în special ale candidatului Ion Munteanu prin privarea acestuia de a avea parte de un concurs corect, echitabil și bazat pe meritocrație și egalitate și de dreptul la ascensiunea profesională și la muncă.

Hotărârea poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Centru în termen de 15 zile.

Share