Motivele pentru care Uniunea Europeană nu va transfera ultimă tranșă de fonduri pentru reforma justiției

Motivele pentru care Uniunea Europeană nu va transfera ultimă tranșă de fonduri pentru reforma justiției

În cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, președintele Centrului pentru Resurse Juridice, Vladislav Gribincea a vorbit despre anunțul UE că nu va transfera ultimă tranșă de fonduri pentru programul de finanțare a reformei justiției.

„Comunicatul UE trebuie citit în context. Uniunea Europeană s-a angajat în anul 2012 să ofere până la 60 de milioane de euro pentru reforma justiției. Reformă care trebuia implementată din 2011 până în 2016. 2 tranșe au fost plătite, prima integral, a doua tranșă a fost de 15 milioane, din care au venit 13,2 milioane de euro, iar ultimile două nu au venit la timp din cauza că trenau reformele în justiție. Atunci UE a spus „bine, tolerăm întârzierea, dar vrem rezultate”. În anul 2016, ministrul Justiției a chemat UE să evalueze situația și să constate că reformele au fost implementate. În primăvara anului 2017, UE a evaluat impactul reformelor în justiție și le-a considerat insuficiente, din acest motiv acum a fost dat anunțul că celelalte 2 tranșe nu vor veni. Probabil UE s-a ghidat de ceea ce vede populația, adică nu vede o schimbare la față a justiției în RM acum, după 5 ani de reforme”, a vorbit el.

În același timp, Gribincea a comunicat motivele pentru care Uniunea Europeană nu va transfera ultima tranșă.

„UE nu a verificat doar tehnic dacă o lege a fost sau nu implementată, ci s-a uitat mai mult la schimbările reale care au fost aduse. Am avut legi bune adoptate, însă ca de obicei în RM șchiopătăm la capitolul implementarea lor, deși am avut schimbări la nivel de formă, la nivel de conținut suntem tot acolo. Anume aceasta a determinat decizia UE de a nu ne oferi cele 2 tranșe pentru susținerea reformei justiției”, a conchis el.

Share