
Filmul documentar „Siberia din oase” va fi proiectat în scuarul Parlamentului. Accesul publicului este liber
Filmul documentar „Siberia din oase”, în regia Leontinei Vatamanu, va fi proiectat în scuarul Parlamentului duminică, 20 iulie 2025, cu începere de la ora 20:30. Proiecția în aer liber este organizată de Parlamentul Republicii Moldova, în parteneriat cu Ministerul Culturii și OWH Studio.
Accesul publicului la proiecție este liber, iar cetățenii sunt invitați să participe la o seară de film în aer liber, dedicată comemorării victimelor deportărilor staliniste și reafirmării valorilor umane și democratice.
Filmul documentar „Siberia din oase” aduce în prim-plan tragedia deportărilor basarabenilor în Siberia, petrecute în noaptea de 6 spre 7 iulie 1949 – un moment cutremurător din istoria Republicii Moldova. Realizat cu sensibilitate și respect pentru memorie, documentarul este construit pe baza mărturiilor a patru supraviețuitori ai deportărilor, care povestesc despre experiențele dureroase și traumele îndurate în exil. Scenele sunt întregite de reconstituiri dramatice interpretate de actori și copii, care transmit emoția și gravitatea despărțirii forțate de casă, familie și libertate.
Regizoarea Leontina Vatamanu, descendentă din trei generații de deportați, oferă o abordare profund personală acestei teme, una dintre protagonistele filmului fiind chiar mama sa, Elena Curecheru-Vatamanu. Filmul a fost lansat cu ocazia marcării a 70 de ani de la deportările din iulie 1949 și reconstituie realitățile crude ale Gulagului siberian prin intermediul unor povești reale, care conturează o imagine dureroasă a suferinței umane în fața represiunii totalitare staliniste.
„Siberia din oase” este mai mult decât un film documentar. Este o lecție de istorie vie, un act de comemorare și o formă de respect pentru victimele și supraviețuitorii deportărilor.
Deportarea în masă din 6-9 iulie 1949 a fost cea mai amplă de pe actualul teritoriu al Republicii Moldova. Operațiunea a cuprins 11 281 de familii, contingentul strămutaților forțat în vagoane de vite alcătuind 35 796 de persoane, dintre care 11 889 de copii, 14 033 de femei și 9 864 de bărbați.