Experții UNESCO au instruit specialiștii de la Ministerul Culturii

Experții UNESCO au instruit specialiștii de la Ministerul Culturii

La inițiativa Ministerului Culturii al Republicii Moldova, săptămâna trecută la Chișinău a avut loc vizita unei misiuni de experţi UNESCO în implementarea indicatorilor culturali pentru dezvoltare. Timp de trei zile, reprezentantul Biroului UNESCO de la Veneţia, Matteo Rosati şi Molly Steinlage, expert în implementarea proiectelor UNESCO cu privire la indicatorii culturali pentru dezvoltare, au prezentat  metodologia de implementare a proiectului UNESCO (CDIS) “Indicatori Culturali pentru Dezvoltare” şi modul în care acest proiect poate contribui la creşterea conştientizării publice faţă de cultură ca un catalizator al dezvoltării sferei cultural-artistice în planurile naţionale şi locale de dezvoltare.

La sesiunile de instruire au participat specialiști din cadrul Ministerului Culturii, Ministerului Economiei, Ministerului Muncii, Protecției Sociale și a Familiei, Ministerului Educației și a Biroului Național de Statistică.

Proiectul UNESCO (CDIS) “Indicatori Culturali pentru Dezvoltare “reprezintă un mijloc de a răspunde provocărilor de integrare a culturii în agenda de dezvoltare internaţională. Proiectul propune o metodologie inovativă care ar demonstra cu ajutorul datelor empirice rolul culturii în calitate de motor şi catalizator al proceselor de dezvoltare durabilă.

Dezvoltat de UNESCO, cu sprijinul Guvernului Spaniei, proiectul reprezintă atât o cercetare, cât şi o iniţiativă de suport. Pentru a evalua rolul multidimensional al culturii în procesele de dezvoltare, proiectul CDIS  abordează cultura nu numai ca pe un sector de activitate, ci şi în termeni de valori şi norme care orientează mersul societăţii. Astfel, acest instrument inovator încurajează o viziune inclusivă a interacţiunii dintre cultură şi dezvoltare, ce reflectă atât beneficiile economice cât şi pe cele precum coeziunea socială, toleranţa, egalitatea șanselor pentru ambele sexe etc. Programul CDIS presupune analiza a şapte dimensiuni cheie: economie, educaţie, guvernare, participare socială, egalitate de gen, comunicare şi patrimoniu.

Implementarea Proiectului UNESCO (CDIS) “Indicatori Culturali pentru Dezvoltare” la noi în țară va fi coordonată de Ministerul Culturii, iar analiza datelor statistice va fi efectuată de către o echipă  naţională care va include colaboratori ai mai multor autorități publice și membri ai societăţii civile.

 

 

 

 

 

 
Doina Secrieru

Share