Experții pentru ocrotirea sănătății și reprezentanții politici în procesul de reglementare transnistreană – în ședință
Astăzi, a avut loc o nouă reuniune a experților pentru ocrotirea sănătății, cu participarea coordonatorilor grupurilor de lucru sectoriale, a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului și a exponenților companiilor licențiate în domeniul farmaceutic.
Tema discuțiilor a vizat autorizarea importului de medicamente ce nu sunt incluse în nomenclatorul național de specialitate și dificultățile întâmpinate de către distribuitorii din domeniul farmaceutic ce au intenția de a le introduce în regiunea transnistreană.
În cadrul ședinței au fost reiterate procedurile și exigențele ce se impun a fi respectate în acest sens, inclusiv din perspectiva conformării la standardele de calitate, eficiență medicală și de securitate pentru sănătatea oamenilor, cu luarea în considerare a rigorilor Uniunii Europene și a Organizației Mondiale a Sănătății la care Republica Moldova a aderat, mai ales în contextul obținerii statutului de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.
A fost evocat faptul că rezolvarea durabilă și viabilă a problemei autorizării medicamentelor esențiale poate avea loc o dată cu uniformizarea nomenclatoarelor și a protocoalelor medicale pe întreg teritoriul țării, or, potențiale mecanisme cu caracter provizoriu nu sunt în măsură să soluționeze în mod complex și definitiv dificultățile existente.
S-a precizat că ședințele Comisiei Medicamentului se convoacă de câteva ori lunar, se examinează minuțios fiecare dosar, iar în ultimele 6 luni companiilor-solicitante din regiune le-au fost emise peste o mie de autorizații de import a medicamentelor, nefiind constatate cazuri de refuz pentru solicitările ce aveau ca destinație aprovizionarea instituțiilor de învățământ și a centrelor medicale din regiune.
Consultările și dialogul pe acest subiect vor continua la următoarele întrevederi ce vor fi stabilite în regim de lucru.