Experții Misiunii de Parteneriat a UE în Moldova și-au început activitatea în R. Moldova
Experții internaționali ai Misiunii de Parteneriat a Uniunii Europene în Moldova și-au început activitatea la Chișinău. În context, aceștia au avut, astăzi, o întrevedere de lucru cu reprezentanții Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), în cadrul căreia au fost abordate subiecte cu referire la impactul cadrului de securitate regională asupra Republicii Moldova și importanța identificării necesităților primordiale pe direcția de securitate cibernetică, a vulnerabilităților și amenințărilor în domeniu, pentru o mai bună consolidare a capabilităților STISC (în calitate de CERT Gov), precum și a sectorului guvernamental în ansamblu.
Directorul STISC, Alexandru Corețchi, le-a mulțumit experților pentru disponibilitatea de a oferi suport la nivel operațional și tactic, în fortificarea rezilienței cibernetice a entităților guvernamentale, dar și a celor parte a infrastructurii critice naționale, în contextul alinierii cadrului legal național la prevederile Directivei NIS 2 a UE, precum și a exprimat disponibilitatea de cooperare și comunicare deschisă.
În cadrul discuțiilor, au fost evidențiate direcțiile prioritare pe domeniile de colaborare, ce vor implica: expertiză, instruiri și exerciții practice, menite să asigure un ecosistem cibernetic național viabil, pentru avertizarea timpurie și contracararea amenințărilor hibride.
Consiliul UE a lansat Misiunea de Parteneriat a UE în Republica Moldova (EUPM Moldova) pe 22 mai curent, în cadrul Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC), pentru a spori reziliența sectorului de securitate din țara noastră. Mandatul Misiunii este pentru o perioadă de doi ani și are obiectivul de a contribui la consolidarea structurilor de gestionare a crizelor din Republica Moldova, precum și de a spori rezistența acesteia la amenințările hibride, inclusiv securitatea cibernetică, și contracararea manipulării și interferențelor informațiilor străine (FIMI).
În acest scop, 40 de experți internaționali vor oferi consiliere la nivel strategic privind dezvoltarea strategiilor și politicilor de combatere a amenințărilor hibride și FIMI, inclusiv dezinformarea, pentru îmbunătățirea securității cibernetice și pentru protecția informațiilor clasificate; expertiză și suport structurilor guvernamentale critice, precum și vor identifica nevoile de consolidare a capacităților. De asemenea, EUPM Moldova va implica atât consiliere/sprijin cu privire la dezvoltarea strategiilor și politicilor, cât și identificarea măsurilor necesare de consolidare a capacității pentru avertizare timpurie, detectare, identificare, atribuire a amenințărilor și răspuns eficient la acestea.
Misiunea face parte din sprijinul Uniunii Europene pentru țara noastră și funcționează în sinergie cu alte instrumente relevante ale UE, în conformitate cu abordarea integrată a UE.