Experiența țărilor europene privind implementarea standardelor IPSAS, discutată în cadrul unui atelier organizat de SIGMA
Conducerea și angajații Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), implicați în efectuarea auditurilor financiare, au participat, la data de 15 mai, la un atelier de lucru privind bunele practici europene de implementare a standardelor internaționale de contabilitate în sectorul public IPSAS (International Public Sector Accounting Standards).
Ferdinand Pot, manager de țară din cadrul SIGMA, care este o inițiativă comună a OECD și Uniunii Europene, a relatat despre concluziile și recomandările SIGMA în acest domeniu, expuse în documentul de opinie „SIGMA Paper 65”. Acest document reprezintă o analiză a experienței și bunelor practici ale unui șir de țări din cadrul UE, precum și ale unor țări din Vecinătatea UE (Balcanii de Vest).
Astfel, participanții au avut posibilitatea să discute costurile și beneficiile trecerii la contabilitatea bazată pe angajamente, în conformitate cu standardele IPSAS, precum și pașii care urmează a fi întreprinși pentru a maximiza beneficiile și a minimiza costurile.
„Curtea de Conturi susține prioritățile strategice ale țării în domeniul dezvoltării managementului finanțelor publice (MFP) și contribuie zilnic prin activitatea sa la îmbunătățirea gestionării finanțelor publice și la promovarea reformelor necesare, în contextul parcursului european al Republicii Moldova”, a remarcat Tatiana Șevciuc, Președinta CCRM, în cadrul atelierului.
Menționăm că discuțiile și schimbul de opinii au fost de o importanță deosebită pentru auditorii CCRM, deoarece una din prioritățile Strategiei de dezvoltare a managementului finanțelor publice a Republicii Moldova pentru anii 2023-2030 este elaborarea standardelor de contabilitate în sectorul public bazate pe standardele internaționale IPSAS.
SIGMA este unul din partenerii de dezvoltare a Instituției Supreme de Audit din țară, care susține prin expertiză și consultare consolidarea Curții de Conturi. Experții SIGMA au condus, de asemenea, echipa de evaluatori care au efectuat prima evaluare „peer review” a Curții de Conturi, constatările și recomandările din Raportul prezentat în octombrie 2022 fiind reperele de bază în viziunile strategice de viitor ale instituției.