Eveniment dedicat Zilei Internaționale a Familiei
Astăzi, 15 mai, este sărbătorită Ziua Internațională a Familiei. În acest context, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a organizat evenimentul cu genericul „Fiecare copil merită o familie”. La sărbătoare au fost invitate 25 de familii din republică, însumând 215 persoane, care au în plasament 6 și mai mulți copii.
Evenimentul a fost organizat pentru a atrage atenția întregii societăți asupra problemei copiilor din orfelinatele din Republica Moldova și pentru a veni cu un apel la solidaritate pentru toți oamenii de bună credință din țara noastră.
La eveniment a participat conducerea Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei și Reprezentantul Fondului Națiunilor Unite pentru Copii.
„Este de datoria noastră, ca persoane și ca societate, să le oferim copiilor din Republica Moldova o soartă mai bună. Acest lucru este posibil doar în cadrul unei familii adevărate. Acest lucru este posibil dacă fiecare dintre noi se va uita cu încredere la cei din jur şi dacă îi va ajuta, atunci când au nevoie. Ca într-o mare familie”, a menționat ministrul Ruxanda Glavan.
Pentru aportul semnificativ adus în procesul de dezinstituționalizare și prevenire a instituționalizării copiilor, ministrul Ruxanda Glavan a oferit familiilor prezente diplome de excelență, precum și seturi de cărți puse la dispoziție de către organizația neguvernamentală “Parteneriate pentru copii”.
În susținerea cauzei și a celor 25 de familii, artiștii Adrian Ursu și Bety au susținut un concert ce a fost primit cu mult drag de către public.
Copiii au fost foarte activi, s-au dat în carusel și au participat la concursuri și ateliere de creație organizate de către Centrul Educațional pentru Copii – INGENIUM. La final au înălțat spre cer baloane uriașe de săpun.
Evenimentul a fost susținut de către Ministerul Transporturilor, Orange Moldova, organizațiile neguvernamentale “Lumos” și „Parteneriate pentru Copii”.
***
La moment, în Republica Moldova 340 de copii sunt îngrijiți în 83 de case de copii de tip familial.Casele de copii de tip familial reprezintă instituţii create în baza unei familii complete, care oferă copilului rămas fără ocrotire părintească îngrijire familială substitutivă în familia părintelui-educator. În Casele de Copii de Tip Familial (CCTF) pot fi plasaţi de la trei până la şapte copii cu vârste de până la 14 ani. Numărul total al copiilor plasaţi în CCTF şi al copiilor proprii nu va depăşi 7 persoane. Familiile care decid să ia în plasament copii beneficiază din partea statului de un loc de muncă asigurat în baza contractului individual de muncă, asigurare medicală și instruire profesională inițială și continuă.
Mihaela Rotari