Eugen Carpov: ANRE stabilește prețurile plafon, dar companiile nu sunt obligate să le respecte. Ele pot fi mai mici

Eugen Carpov: ANRE stabilește prețurile plafon, dar companiile nu sunt obligate să le respecte. Ele pot fi mai mici

Directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Eugen Carpov, responsabil de sectorul produselor petroliere, a făcut unele precizări privind stabilirea prețurilor la produsele petroliere, transmite OFICIAL.

În cadrul unei conferințe de presă, Eugen Carpov s-a referit la Legea adoptată în aprilie curent de către fostul Parlament prin inițiativa deputatului Alexandru Oleinic:

„Legea avea suficiente deficiențe în text ca să creeze probleme. Carențele se refereau că prețurile trebuie să fie stabilite de companii, nu de ANRE, ele dețineau contracte de Platts, trebuia să crească cheltuielile cu 50-60 mii dolari. Prețurile urmau să fie stabilite de fiecare partidă importată, nu puteai procura partide angro de pe piața locală. Multe companii mai mici care nu dețin licența de a importa procurau produse din interior. Era prevăzută evidența per partidă, era o modalitate complicată și contravenea standardelor de contabilitate, a fost exclus un articol care se referea la drepturile importatorilor”, spune Eugen Carpov.

De asemenea, el spune că ANRE s-a autosesizat și a elaborat o metodologie care corecta erorile și aceasta a fost propusă noului Parlament. În august a fost adoptată o nouă Lege privind piața produselor petroliere care sunt acum în vigoare, o variantă corectată a Legii existente.

„Aceste modificări au adus unele îmbunătățiri: prețurile maximale se stabilesc de ANRE, se revine la liberalizarea pieței angro și a altor produse petroliere, se relaxează condițiile speciale de obținere a licenței pentru import, se renunță la obligația prelevării probelor la import din spațiul UE, se asigură transparența deplină a procesului de stabilire de către ANRE a prețurilor, se exclud orice influențe a operatorilor asupra procesului de formare a prețului”, spune Carpov.

Potrivit lui, sunt doar 4 componente din care se compune prețul unui litru de benzină și motorină.

„1. Cotațiile Platts – prețul pe care importatorul îl plătește rafinăriei. El este definitivat zilnic în baza tranzacțiilor care s-au efectuat într-o anumită zonă regională. Aici se calculează nu doar cotația zilnică a Platts, dacă în una din zile există o creștere la cotație, se vor face și creșteri la pompe. Media se calculează în baza ultimelor 14 zile. Cotația astfel devine mai liniară, fără exces de creșteri sau scăderi.
2. Marja comercială specifică – care se modifică semestrial de ANRE. Este o cifră care a fost calculată de ANRE în baza mediei tuturor cheltuielilor și profitului declarat de companiile petroliere. S-a creat o medie ponderată în valoare de 2,91 lei, care include transportul de la rafinărie, depozitare, cheltuieli operaționale, taxele pentru licențe. Această marjă de 2,91 lei a fost ajustată cu coeficientul de eficientizare de 10%, astfel, marja efectivă astăzi este de 2,62 lei per litru.
3. Acciza și 4. TVA – care se stabilesc de Codul fiscal”, mai spune Carpov.

Totodată, directorul ANRE a precizat că este prea puțin 3 săptămâni pentru a vedea efectele noii Legi.

„Perioada e dificilă și ANRE și instituțiile statului trebuie să vină cu idei de ameliorare a situației, de anihilare a unor efecte negative. Noi îndemnăm companiile care nu au licență să profite de noile condițiile și să-și diversifice activitatea. Avem 20 de companii care au licență pentru import. ANRE stabilește prețurile plafon, dar companiile nu sunt obligate să le respecte. Ele pot fi mai mici. Azi venind la serviciu am văzut companii care au afișat un preț mai mic de plafon cu 20-30 bani per litru. Am convenit cu Parlamentul să creăm o aplicație specială pentru telefon pentru ca cei interesați să vadă pe hartă care companie și unde se află cu ce prețuri pentru a putea procura de la companiile care afișează prețuri mai mici”, a mai spus Eugen Carpov.

Cristina Parfeni

Share