Escroci imobiliari deferiți justiției. Procuratura: „Selectau persoane social-vulnerabile care aveau în proprietate bunuri imobile”

Escroci imobiliari deferiți justiției. Procuratura: „Selectau persoane social-vulnerabile care aveau în proprietate bunuri imobile”

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale anunță despre finisarea urmăririi penale și expedierea în instanța de judecată a cauzei penale, ce vizează 7 învinuiți de comiterea a 2 infracțiuni de escrocherie imobiliară, săvârșite în anii 2008 și 2010, în mun. Chișinău, fiind cauzate victimelor infracțiunilor daune materiale în proporții deosebit de mari, în sumă de 774620 lei.

În luna decembrie 2018, PCCOCS a efectuat percheziții și rețineri în scopul anihilării unei rețele bine organizate de escroci imobiliari.

Potrivit materialelor cauzei, a fost stabilit că în perioada 2008-2016, un grup criminal organizat, bine structurat, compus din femei și bărbați, cu vârsta cuprinsă între 20-50 ani, care au creat o schemă criminală prin care selectau persoane social-vulnerabile și cu dizabilități psihice din mun. Chișinău, care aveau în proprietate bunuri imobile și care aveau datorii acumulate la serviciile comunale.

Concomitent, făptuitorii le promiteau victimelor un trai mai bun, garantând acestora alte locuințe de trai în localitățile rurale din Republica Moldova, cu achitarea integrală a datoriilor acumulate la serviciile comunale. În continuare, membrii grupului criminal organizat, prin falsificare de documente, se prezentau la birourile notariale din mun. Chișinău, unde în bază de procură, înstrăinau imobilele, cauzând victimelor daune materiale în proporții deosebit de mari.

Învinuiții deferiți justiției sunt persoane cu  vârstele cuprinse între 30-46 ani, actualmente fiind cercetați în stare de arest preventiv.

De asemenea, la moment se întreprind acțiuni de urmărire penală pentru stabilirea și a altor persoane implicate în această schemă infracționala.

Dacă instanța de judecată îi va recunoaște vinovați de comiterea infracțiunilor incriminate, învinuiții riscă pedeapsa pentru infracțiunea prevăzută de art. 46, 190 alin. (3), (5) Cod penal, se pedepsesc cu închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Mihaela Rotari

Share