Elevii din școlile cu predare în limba română din stânga Nistrului – față în față cu valorile țării noastre

Elevii din școlile cu predare în limba română din stânga Nistrului – față în față cu valorile țării noastre

Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost gazdă unui eveniment cultural-educativ, organizat în premieră de către Biroul politici de reintegrare pentru elevii din școlile cu predare în limba română din stânga Nistrului.

La eveniment au participat circa 50 de elevi din Liceul Teoretic „Lucian Blaga” or. Tiraspol, Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” şi Gimnaziul pentru copii orfani din or. Bender, Liceul Teoretic „Evrica” din or. Râbnița, Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare” din s. Doroțcaia, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din or. Dubăsari, Gimnaziul din satele Corjova și Roghi.

Scopul acestuia a constat în promovarea valorilor literare ale țării noastre, studierii creației scriitorilor și poeților renumiți, precum și creării condițiilor pentru creșterea respectului copiilor față de cultura națională.

Copiii au avut o oportunitate unică de a discuta cu scriitori contemporani renumiți, scriitori care cu creația sa valoroasă cultivă dragostea de țară, de oameni şi promovează valorile naționale.

În particular, la evenimentul de astăzi au fost invitați scriitorii Iulian Filip și Vasile Romanciuc, iar recitalul muzicul a fost susținut de compozitorul Ilie Bantoș.

Elevii și profesorii au rămas impresionați de discuțiile purtate cu oaspeții emeriți, care la rândul său au dezvăluit tainele ce s-au ascuns în conținutul poeziilor sale.

La finele evenimentului din partea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova au fost donate seturi de cărți pentru fiecare bibliotecă din acestea instituții de învățământ, iar pentru deschidere, sinceritate și bunăvoință, pentru cărțile dăruite, elevii și profesorii au mulțumit organizatorilor evenimentului, dar și au spus că sunt în așteptarea altor întâlniri în incinta Bibliotecii Naționale.

Reamintim că, Chișinăul a propus așa ziselor autorităților de la Tiraspol elaborarea ,,carnetului de elev” și ,,legitimației de profesor” în vederea anulării mecanismului de notificare pentru elevi și profesori și garantarea liberei circulații, ce va permite buna funcționare a școlilor şi va crea un mediu favorabil de studii pentru orice copil.

img_6777

Mihaela Rotari 

Share