Elevii din învățământul dual vor beneficia de un pachet social nu mai mic de salariul minim pe țară
Elevii din învățământul dual vor beneficia de un pachet social care include burse de studii, cazare în căminul instituției și o remunerație de formare profesională nu mai mică decât salariul minim pe țară. În același timp, angajatorii își vor reduce costurile aferente pregătirii brațelor de muncă necesare.
Executivul a aprobat, la propunerea Ministerului Educației și Cercetării, cadrul normativ pentru implementarea Legii cu privire la învățământul dual în Republica Moldova. Acesta include criteriile privind conformitatea agentului economic pentru asigurarea calității formării profesionale prin învățământ dual și Regulamentul privind modul de compensare a cheltuielilor unităților din învățământul dual.
„Cadrul normativ vine cu mai multe facilități pentru elevii și agenții economici din învățământul dual. Absolvenții vor avea mai multe oportunități de a se angaja și a rămâne să lucreze în Republica Moldova. La rândul lor, agenții economici implicați în învățământul dual vor avea posibilitatea să selecteze și să-i angajeze pe cei mai buni absolvenți, beneficiind de compensarea de până la 50% a cheltuielilor suportate. Pentru aceasta, în Legea bugetului de stat pentru anul 2023 sunt incluse alocații bugetare în sumă de 10 milioane de lei”, a afirmat ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală.
Regulamentul privind modul de compensare a cheltuielilor unităților din învățământul dual stabilește categoriile de cheltuieli eligibile și procedura de compensare a acestora. De asemenea, pentru facilitarea cooperării între agenții economici și instituțiile de învățământ profesional tehnic, a fost instituit Registrul unităților din învățământul dual.
În Republica Moldova, învățământul dual este implementat din anul 2014. Rata de angajare a absolvenților programelor de formare profesională prin intermediul sistemului dual este de peste 70%. În anul academic 2022-2023, învățământul dual este realizat în 27 de instituții de învățământ profesional tehnic, în parteneriat cu 127 de agenți economici, care asigură instruirea și formarea a circa 1.500 de elevi.