Elevii ar putea fi alimentați după modelul „Bufet suedez”
Cancelaria de Stat a Republicii Moldova, prin intermediul Consiliului Național pentru Protecția Drepturilor Copilului, în parteneriat cu Direcția generală educație, tineret și sport a Consiliului Municipal Chișinău (DGETS) şi cu suportul financiar al UNICEF, a organizat astăzi, 15 decembrie 2015, o întrunire a factorilor de decizie din autorităţile publice locale, pentru a realiza un schimb de experienţă privind organizarea alimentaţiei în instituțiile de învăţământ primar și secundar general după modelul „Bufet suedez”, anunță serviciuld de presă al Cancelariei.
Proiectul a fost pilotat în anul 2012 în municipiul Chișinău. Acesta presupune amenajarea cantinelor cu echipament pentru autoservire, în care elevii pot singuri să-şi compună meniul de bucate dar și instalarea unei linii de servire şi schimbare a veselei.
Astfel, vicepreședinții raioanelor pe probleme sociale, șefii direcțiilor de învățământ şi ale celor de sănătate din autorităţile publice locale, reprezentanţi ai Centrului Municipal de Sănătate Publică, precum și prestatori de servicii în alimentația publică au realizat un schimb de opinii şi experienţă la subiectul dat.
Secretarul general adjunct al Guvernului, Leonid Bujor, prezent la debutul evenimentului, a specificat importanța alimentației sigure a elevilor din instituțiile de învățămînt dar și deservirea calitativă a acestora. Totodată, Leonid Bujor a menționat că proiectul „Bufet suedez” are menirea să modernizeze și să îmbunătățească sistemul de funcţionare a cantinelor din instituțiile de învățământ primar și secundar general din ţara noastră.
Directorul general al DGETS, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb a specificat că implementarea proiectului în cauză vine să aplice practicile europene în ceea ce privește deservirea alimentară a elevilor în instituțiile de învățământ, asigurând atât respectarea normelor igienice de deservire, cât și condițiile de alimentare. Potrivit Tatianei Nagnibeda-Tverdohleb, proiectul „Bufet suedez” este apreciat şi de administraţiile instituţiilor şcolare, și de elevi.
În cadrul evenimentului, reprezentanții Centrului Municipal de Sănătate Publică, ai Direcţiei Sănătăţii, dar și ai DGETS au prezentat participanţilor o serie de informații despre cerințele sanitaro-igienice în organizarea alimentației elevilor, alimentația rațională, probleme și eventuale soluții în organizarea alimentației elevilor în anul de studii 2015-2016 etc.
În continuare, participanții la studiu au vizitat câteva instituţii de învăţământ din capitală, acolo unde este pus în practică proiectul „Bufet suedez”, între care liceele: „Mihai Viteazul”, „Vasile Vasilache”, „Aleksandr Pușkin”, „Mihai Grecu” și „Nicolae Iorga”.
Maria Roșca