Efectivul MAI va fi la datorie în ziua de 9 mai

Efectivul MAI va fi la datorie în ziua de 9 mai

Șefii subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au prezentat planul activităților de prevenire şi asigurare a ordinii publice în contextul sărbătorii de 9 mai, informează OFICIAL.

Inspectoratul General al Poliției

Șeful IGP a venit cu un apel către toți cei care intenționează să participe la manifestații, de a se conforma cadrului legislativ și de a avea un comportament pașnic.

Angajații poliției vor monitoriza procesul de desfășurare a acestor întrevederi și vor asigura liniștea și ordinea publică. Aceștia vor fi aproape de cetățeni și vor avea o comunicare deschisă cu toți, astfel încât să informeze toate persoanele despre necesitatea respectării cadrului normativ. Acțiunile poliției se vor baza pe intelectualitate, tehnologie și comunicare.

La fel, șeful IGP a îndemnat pe toți cetățenii care se vor confrunta cu neclarități sau cu situații incerte, să nu ezite să apeleze la 112, la cel mai apropiat sector de poliție sau angajat al IGP, pentru a se informa despre acțiunile și pașii pe care ar trebui să-i întreprindă.

Totodată, menționăm că poliția nu va tolera și nu va manifesta neglijență față de persoanele, care vor admite derogări de la cadrul normativ sau vor încerca să instige la încălcarea legii. Toți cetățenii sunt egali în fața legii, indiferent de statutul, funcția deținută sau viziunea pe care o are.

De asemenea, șeful IGP a atenționat părinții și tutorii copiilor să fie prudenți în legătură cu acțiunile copiilor săi. În contextul în care copiii vor fi implicați în acțiuni care contravin cadrului legal, părinții sau tutorii vor fi responsabili și pasibili de tragere la răspundere.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență

Pentru asigurarea securității și siguranței cetățenilor, IGSU a desfășurat un șir de acțiuni de prevenire, care au scopul de a preîntâmpina situațiile de risc, dar și de a asigura securitatea anti-incendiară.

Luând în considerație temperaturile calde, o mare parte din cetățeni vor opta pentru ieșirile în aer liber, dar și organizarea picnicurilor în spațiile forestiere și spațiile de agreement. IGSU recomandă să fie evitată aprinderea rugurilor, focurilor de tabără și grătarelor în aceste spații. Mai mult, utilizarea lor trebuie efectuată doar în spații destinate pentru astfel de activități, cu monitorizare strictă.

Totodată, IGSU atenționează pe cei, care au în grijă minori. Este important ca copiii să fie supravegheați, iar sursele de aprindere să fie înlăturate din vizorul acestora. Supravegherea minorilor este indicată și în apropierea șantierelor de construcție, obiectivelor periculoase, clădirilor părăsite, sau cu destinație industrial, în vederea evitării unor situații de risc.

O atenție sporită este acordată și incendiilor de gunoi menajer, dar și a vegetației uscate. Pentru prevenirea riscurilor, oamenii sunt îndemnați să respecte în continuare regulile anti-incendiare și să evite aprinderea resturilor și a gunoaielor.

Pentru asigurarea regimului de siguranță în Republica Moldova, vor activa zilnic peste 600 de angajați IGSU cu 200 unități de tehnică.

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră

Aproximativ 1.500 de angajați ai Poliției de Frontieră, zilnic antrenați în activitatea de control și supraveghere a frontierei Republicii Moldova, vor fi la datorie.

În acest context, vor fi sincronizate acțiunile între polițiștii de frontieră și funcționarii vamali, când se atestă trafic intensiv. Va fi utilizată la maxim infrastructura punctelor de trecere și a tuturor pistelor din cadrul acestora, inclusiv aplicarea metodei „REVERS”. Totodată, vor fi antrenarte mai multe echipaje ale Poliției de Frontieră în patrularea sectorului „verde” al frontierei de stat, inclusiv prin localitățile de frontieră, în vederea asigurării liniștii și ordinii publice.

La fel, șeful IGPF vine cu recomandarea către călători să utilizeze toate punctele de trecere a frontierei de stat, pentru a nu supra aglomera doar unele, cum ar fi Leușeni-Albița, Sculeni-Sculeni, la frontiera de stat moldo-română.

La apariția situațiilor specifice (neînțelegeri, rânduri, situații de conflict) în punctele de trecere, rugăm să manifestați înțelegere, indulgență și stimă reciprocă între participanții la traficul transfrontalier, precum și în raport cu personalul autorităților de control.

Totodată, a fost menționat faptul că refugiații ce se află în Republica Moldova, vor avea posibilitatea să revină în Ucraina în regim facilitat. Procedura simplificată se aplică doar în regim singular, în scop de reîntoarcere în țara de origine în aceleași condiții, în care au intrat în Republica Moldova, începând cu 24 februarie 2022.

Inspectoratul General al Carabinierilor

Pentru toate tipurile de evenimente publice petrecute în această zi, peste 1000 de carabinieri vor fi la datorie și vor acționa în cooperare cu poliția, pentru prevenirea evenimentelor care se vor desfășura, precum și pentru protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor.

Recomandările IGC către cetățeni sunt să adopte un comportament civilizat, să respecte indicațiile carabinierilor și ale poliției, să evite conflictele, provocările şi să anunțe imediat reprezentații subdiviziunilor MAI despre comportamentele anti-sociale.

Totodată, șeful IGC a menționat că orice manifestare pașnică va fi protejată. În același timp, a adus la cunoștință că IGC va acționa cu fermitate acolo, unde legea nu se va respecta. Este important de conștientizat că dreptul la întrunire pașnică este un drept fundamental al omului, dar este garantat atât timp, cât adunarea se desfășoară în limitele cadrului legal.

Menționăm că prin legea nr. 54/2003, art. 1, punctul b, etalarea, confecționarea, răspândirea, precum și deținerea în vederea difuzării publice a simbolurilor fasciste, național-socialiste (naziste), unei organizații extremist sau utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanității, precum și al propagandei sau glorificării acestor acțiuni, este interzisă.

Excepție de la această lege este reprezentarea simbolurilor în scopuri științifice/educaționale, în manual/cărți, expoziții, reprezentații de teatru/film, activități de reconstituire istorică, în care participanții desfășoară un program după un plan prestabilit pentru a recrea diverse aspecte ale unui eveniment sau ale unei perioade istorice.

Ministerul afacerilor interne îndeamnă cetățenii să respecte cadrul legal, iar în cazul în care vă întâmpinați cu provocări sai comportamente care sfidează legea, să apelați la Serviciul 112, sau să vă adresați unui angajat MAI din apropiere.

Share