Uniunea Teatrală din Moldova a lansat concursul-recital de poezie şi proză „Valeriu Cupcea”

Uniunea Teatrală din Moldova a lansat concursul-recital de poezie şi proză „Valeriu Cupcea”

Uniunea Teatrală din Moldova a lansat ieri, la Casa Actorului din Chişinău, cea de-a VI-a ediţie a concursului-recital de poezie şi proză în memoria regretatului actor şi regizor Valeriu Cupcea, Artist al Poporului, care se va desfăşura până la 10 decembrie, informează moldpres.md.

Preşedintele Uniunii Teatrale din Moldova, Alexandru Grecu, a menţionat că scopul concursului este promovarea literaturii şi limbii române, cultivarea expresiei artistice a cuvântului, descoperirea noilor valenţe ale actorilor, promovarea genului de recital (declamaţie), precum şi identificarea şi promovarea tinerelor talente.

Potrivit sursei citate, conform regulamentului, la concursul-recital de poezie şi proză consacrat regizorului şi actorului Valeriu Cupcea participă actori profesionişti din teatrele din ţară. Fiecare concurent va pregăti pentru evoluare un recital ce nu va depăşi 50 de minute.

În cadrul ediţiei din acest an vor fi prezentate nouă spectacole. Concursul a început ieri seară la Casa Actorului cu spectacolul “Deschiderea stagiunii” de M. Sebastian, prezentat de Andrei Sochircă şi se va încheia pe 29 noiembrie cu monologul poetic „Jos cortina” de G. Topârceanu, care va fi susţinut de Pavel şi Natalia Lupăcescu, actori la Teatrul Naţional „V. Alecsandri” din Bălţi.

Concurenţii vor fi apreciaţi de către un juriu, din care fac parte: scriitorul Emilian Galaicu-Păun (preşedinte), Aliona Oleinic, actriţă la Teatrul Naţional „Satiricus I.L. Caragiale” şi Nina Vartic, profesoară la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.

Gala Laureaţilor va avea loc pe 11 decembrie, la Casa Actorului. În cadrul concertului de gală, laureaţilor li se vor înmâna diplome şi premii băneşti. Deţinătorul Marelui Premiu va fi distins şi cu medalia „Valeriu Cupcea”.

Prima ediţie a concursului-recital „Valeriu Cupcea” a avut loc în 2012.

Valeriu Cupcea s-a născut pe 12 martie 1929 în satul Cupcui, raionul Leova. A absolvit Institutul de Artă Teatrală „A. Ostrovski” din Leningrad şi Cursurile de regie la Moscova şi Leningrad. În decurs de patru decenii, a fost actor, regizor şi regizor-şef la Teatrul Moldovenesc Muzical-Dramatic „A.S. Puşkin” (astăzi – Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”) din Chişinău. A montat peste 50 de spectacole şi a jucat zeci de roluri în teatru şi film, inclusiv cel al lui Eminescu în spectacolul „Eminescu” de M. Ştefănescu, Dimitrie Cantemir în „Zodia Inorogului” de Ion Gheorghiţă, Spătarul Milescu în „Prologul” de Valeriu Matei ş.a. În 1975 a fost distins cu titlul onorific „Artist al Poporului”. S-a stins din viaţă la 15 ianuarie 1989.

Share