E probabil ca Mitropolia Moldovei să-și revendice la un moment dat independența? Răspunsul unui doctor în teologie!

E probabil ca Mitropolia Moldovei să-și revendice la un moment dat independența? Răspunsul unui doctor în teologie!

Patriarhia ecumenică de la Constantinopol, cea mai înaltă autoritate canonică din lumea ortodoxă că recunoaște independența Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Despre implicaţii pentru lumea ortodoxă şi pentru R. Moldova a acestei decizii, în cadrul unui interviu pentru Europa Libera, Romeo Cemîrtan, cercetător ştiinţific şi doctor în teologie la Chişinău, a comunicat mai multe detalii.

„Pentru noi, pentru Republica Moldova acesta este un semn foarte clar că noi nu putem să stăm pe două scaune și nu putem să privim ca bicefalul rusesc în două părți. Noi trebuie să fim sau cu adevărul, deci cu Hristos, sau să lepădăm și atunci să devenim schismatici și să nu avem pretenții de a fi urmașii celor care s-au luptat pentru adevăr, pentru că, vă dați seama, dacă Ucraina a reușit să devină cu adevărat independentă spiritual, pe fonul lor noi suntem prea evidențiați că suntem sub tutela Moscovei. Și va fi clar că rămânem o armă pentru a crea probleme Ucrainei. Asta va arăta că nici nu dorim cu adevărat integrarea europeană, nici valorile libertății și egalităților ș.a.m.d. Va fi clar după răspunsul Mitropoliei Moldovei ce facem mai departe, pentru că așa întrebare deja a apărut și ea o să apară chiar și în sânul Bisericii, între preoți, între enoriași. Vom vedea mai departe ce o să fie, dar eu mă tem că și la noi, ca și la Moscova, comanda o să vină de la sediul Partidului Democrat și cum o să spună acest individ, care se consideră și el ca un fel de patriarh la noi, cred că așa o să procedeze Biserica Ortodoxă din Republica Moldova”, a precizat el.

Totodata, el a comunicat dacă e probabil ca Mitropolia Moldovei să-și revendice la un moment dat această independență.

A priori, noi nu putem să cerem independență. Și vedeți cum Dumnezeu ne-a creat situații că, dacă e pe plan spiritual, religios, atunci ne dăm seama ce vector trebuie să avem și ce soartă ne-a rezervat Dumnezeu, numai că noi ne împotrivim acum, încercând să avem o cale a noastră aparte de adevăr și de istorie, și de Dumnezeu. Noi nu putem să avem autocefalie. De ce? Pentru că Patriarhia de Constantinopol știe că noi nu suntem monarhie aparte de români; noi suntem aparte de ruși, fiindcă nu am fost până la 1812 cu ei și abuziv am fost preluați în sfera jurisdicției Patriarhiei Ruse. Și cum vedem, chiar și peste 200 de ani, Dumnezeu bate și bate nu cu bățul, dar bate binișor și rușii acum ar trebui să-și aducă aminte nu numai de noi, dar și de Biserica Ortodoxă Belarusă, care tot a fost necanonic încadrată în Patriarhia Rusă și Țările Baltice ș.a.m.d. Deci, ceea ce faci până la urmă te ajunge și de multe ori însutit. Deci, noi suntem a prioriparte a spiritualității și Bisericii Române și trebuie să terminăm odată și odată cu ridicarea regionalismului și dialectului la autodeterminare și la un statut de națiune și de un viitor luminos. Noi putem să fim salvați cu adevărat în situația actuală numai prin Unire, re-Unire cu România”, a conchis el.

Mihaela Rotari

Share