Dumitru Vicol: Datoria publică a R. Moldova a crescut deja la 40% din PIB
„Datoria publică deja a crescut la 40% din PIB. E mult sau puțin este cumva discutabil. Dacă ne uităm la țările din regiune, am putea spune că încă e puțin, avem încă spațiu de creștere”. Declarația îi aparține expertului financiar al Institutului de Politici și Reforme Europene, Dumitru Vicol, transmite OFICIAL.
„În linii mari, în zona economiștilor cumva a devenit o cifră magică – cea de 60% din PIB – până la care putem crește datoria, fără a pune în pericol finanțele publice. Aici se are în vedere că încă vreo 2,5 milioane de euro putem să le împrumutăm ușor fără a pune în pericol finanțele publice. Aici întrebarea e: ce facem, cum împrumutăm acele 2 sau 2,5 milioane de euro”, am menționat el, într-un interviu pentru Europa Liberă.
Expertul a explicat astfel: „Dacă ne uităm la bugetul asigurărilor sociale de stat (BAS) care e mai tot timpul în deficit și unde 50 la sută din veniturile BAS-ului sunt acoperite din transferuri de la bugetul de stat, să zicem, dacă noi nu facem nimic, dacă păstrăm status-quo-ul din cauza deficitului pe care îl avem la BAS, adică contribuțiile noastre cumva acoperă doar jumătate din cheltuielile pentru pensii, indemnizații, asta ar duce datoria publică la 60% din PIB probabil în următoarea decadă, adică, dacă noi nu facem nimic, noi oricum ajungem la datoria publică 60% din PIB, probabil, într-o decadă”.
Totodată, Vicol a spus că poate e mai bine să împrumutăm aceste 2 milioane de euro mai mult ca să-i investim în infrastructură, din cauză că avem modificatori de 2-2,5 pentru următorii 5 sau 10 ani.
„Dacă noi împrumutăm 1 leu și-l investim în infrastructură, câștigăm 2,50 lei, din 2,50 lei dăm înapoi, rambursăm datoria de, nu știu, 1,08 lei, spre exemplu, că am plăti și niște dobânzi, câștigăm 1,40 lei în plus. Și din 1,40 lei în plus pe care-i câștigăm datorită faptului că am investit în infrastructură o să putem plăti salarii mai mari sau pensii mai mari. Astfel, putem compensa creșterea datoriei publice.
Noi suntem cumva la o răscruce acum: dacă continuăm să cheltuim mai mult pe pensii și salarii, fără să investim în infrastructură, noi vom ajunge la un moment când o să avem datoria publică 60% din PIB și atunci o să avem probleme o perioadă de timp mare, nu vom mai putea să împrumutăm”, a precizat exportul.
Astfel, Dumitru Vicol a conchis că bugetele trebuie să fie foarte echilibrate între investiții publice în infrastructură și transferuri sociale ca indemnizații la pensii.