Două persoane salvate de la înec în lacul Ghidighici

Două persoane salvate de la înec în lacul Ghidighici

În această dimineață, salvatorii au salvat două persoane care riscau să se înece în lacul Ghidighici.

Conform datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), la ora 10 dimineața, doi bărbați au venit pe malul lacului și au încercat să-l treacă înot.

Salvatorii i-au avertizat despre riscurile posibile în cazul în care intră în apa rece, iar aceștia nu au ascultat atenționările, după care au intrat în lac.

Angajații stației de salvare, observând persoanele, s-au pornit imediat cu barca în urma acestora. Ajungând la mijlocul lacului, bărbații s-au scufundat după ce au primit un șoc hipotermic în apa rece de 6 grade Celsius.

Specialiștii au reușit în cel mai scurt timp să scoată persoanele, astfel evitând tragedia. După ce salvatorii au acordat primul ajutor medical, aceștia au fost transportați la Institutul de medicină urgentă pentru ulterioare îngrijiri medicale.

IGSU amintește că scăldatul în perioada rece a anului, dar și în locuri neamenajate este strict interzis. Temperatura potrivită a apei pentru scăldat este de 26-27 grade Celsius ceea ce este caracteristic numai pentru perioada estivală a anului.

În această perioadă temperatura apei oscilează între 5-6 grade Celsius. Scăldatul și înotul pentru oameni nepregătiți poate fi fatal din cauza hipotermiei în primile minute de aflare în apă rece. Potrivit salvatorilor, persoana scoasă din apă rece trebuie să fie adăpostită într-o încăpere caldă. În caz de hipotermie omului i se schimbă hainele și se acoperă cu o plapuma, după ce se administrează băuturile calde. În situații de risc cetățenii sunt rugați să apeleze numărul unic de urgență 112.

Mihaela Rotari 

Share