Două cămine pentru viitoarele cadre didactice vor fi renovate capital
Două cămine studențești pentru viitorii pedagogi vor fi renovate capital cu resurse alocate în cadrul Proiectului ,,Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială. Modernizările vor fi făcute la unul dintre căminele Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, al doilea cămin fiind în gestiunea Universității de Stat din Moldova. În total, în acest scop vor fi alocate circa 3 mln de euro.
Proiectul Băncii Mondiale va susține și promovarea Republicii Moldova ca destinație pentru studenții de peste hotare. În acest scop, va fi alocat circa un milion de euro pentru traducerea în limba engleză a 14 programe de studii superioare de licență, inclusiv 4 programe noi, în 4 instituții de învățământ superior: Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică din Moldova, Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat ,,Ion Creangă” din Chișinău. De asemenea, circa 300 de profesori vor fi pregătiți pentru a preda aceste programe în limba engleză.
Aceste acțiuni vin în contextul discuțiilor MEC cu reprezentanții Băncii Mondiale, aflați recent într-o misiune de documentare în Republica Moldova, în vederea restructurării Proiectului ,,Învățământul Superior din Moldova” prin redistribuirea a cca 4 mln de euro, economii făcute în cadrul proiectului, către alte două activități noi și foarte importante sistemului învățământului superior din țară.
Proiectul ,,Învățământul Superior din Moldova” sprijină activitățile menite să modernizeze infrastructura instituțiilor prin îmbunătățirea condițiilor din blocurile de studii existente şi dotarea cu echipament a universităților și colegiilor pedagogice selectate, precum și să asigure o mai bună aliniere a sistemului de învățământ superior la cerințele pieței muncii, prin crearea mecanismelor care să sporească șansele de angajare ale absolvenților instituțiilor de învățământ superior. Valoarea totală a proiectului este de 35,7 mln. euro. Proiectul se implementează în perioada mai 2020 – decembrie 2025.