Donator străin: Este foarte important ca toți funcționarii și judecătorii să aplice corect legile adoptate

Donator străin: Este foarte important ca toți funcționarii și judecătorii să aplice corect legile adoptate

Ministerul Justiției înregistrează progrese în domeniul reformei justiției, iar rezultatele sunt vizibile, deși încă este necesar a se depune eforturi pentru a implementa toate obiectivele. Aceasta este concluzia unei ședințe comune a donatorilor externi, reprezentanților Ministerului Justiției, dar și membrilor societății civile. La eveniment au participat vice-ministrul Justiției, Sabina Cerbu, și şeful secţiei pentru cooperare a Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Aneil Singh.

În cadrul întrunirii, responsabilii din cadrul Ministerului Justiției au raportat acțiunile implementate, prevăzute în Strategia de reformare a sectorului justiției pentru anii 2011-2016. Printre cele mai importante realizări ale primului semestru al anului 2014, se numără legile care vizează sistemul judecătoresc, și anume reducerea imunității magistraților – ei riscă dosare penale și confiscarea extinsă a averii dacă sunt bănuiți de corupție, îmbogățirea ilicită și alte infracțiuni; condițiile dure de angajare, evaluare și promovare a judecătorilor, dar și sancțiunile disciplinare mai aspre. De asemenea, s-a reușit elaborarea, promovarea și aprobarea Concepției privind reformarea Procuraturii.

”Toate măsurile implementate au scopul de a preveni și combate corupția din sistemul judecătoresc. Deja au fost înregistrate rezultate vizibile: peste 50 de funcționari, printre care și magistrați, au anunțat ofițerii anticorupție că li s-a propus mită. O treime din judecători au plecat din sistemul, iar în locul lor au venit alții noi. Toate ședințele de judecată sunt înregistrate video, iar dosarele sunt repartizate aleatoriu”, a menționat Sabina Cerbu.

Totodată, vice-ministrul Justiției a informat corpul donatorilor că iar obiectivele rămase nerealizate au devenit priorități pentru Ministerul Justiției. ”Toate nerealizările grupului de lucru, înregistrate în acest an, s-au transformat în obiective prioritare pentru perioada imediat următoare. Lucrăm la implementarea tuturor acțiunilor prevăzute în Strategie și suntem siguri că, în scurt timp, vom avea rezultate și mai bune”, a subliniat Sabina Cerbu.

De cealaltă parte, şeful secţiei pentru cooperare a Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Aneil Singh, a remarcat progresele înregistrate de Republica Moldova la îndeplinirea Planului de acțiuni privind implementarea Strategiei. Oficialul s-a declarat mulțumit de adoptarea pachetului de legi privind prevenirea și combaterea corupției. ”Schimbările pozitive sunt vizibile, iar pentru a fi simțite de cetățeni este nevoie de mai mult timp. De asemenea, este foarte important ca toți funcționarii și judecătorii să aplice corect legile adoptate”, a conchis Aneil Singh.

Maria Roșca

Share