Doi cetățeni străini, identificați cu documente falsificate la vamă

Doi cetățeni străini, identificați cu documente falsificate la vamă

Falsul în acte continuă să fie printre cele mai frecvente ilegalități depistate la frontieră. Două cazuri recente, în care doi cetățeni străini au prezentat pentru autovehiculele conduse documente falsificate, au fost înregistrate de polițiștii de frontieră din punctele de trecere Tudora și Giurgiulești-Galați.

În primul caz, un cetățean al Turciei este documentat pentru deținerea permisului de conducere și certificatului de competență profesională, falsificate. Depistarea falsului a avut loc la data de 20 octombrie a.c., în timpul efectuării controlului de frontieră pe sensul de intrare în R. Moldova, prin punctul de trecere Giurgiulești-Galați. Documentele falsificate, care sunt eliberate de autoritățile turce și îi oferea dreptul șoferului să conducă camionul de model Iveco, au fost ridicate și transmise spre expertizare. Cetățeanul Turciei a declarat că nu cunoaște despre falsul din acte și nu recunoaște constatările polițiștilor de frontieră, specificând că va solicita implicarea autorităților turce în clarificarea situației.

În cel de-al doilea caz, polițiștii de frontieră cercetează un cetățean al Israelului pentru prezentarea la control a reviziei tehnice și procurii, falsificate. În seara zilei de ieri, la punctul de trecere Tudora s-a prezentat un Marcedes C230, înmatriculat în Bulgaria. La volanul autoturismului se afla un israilitean de 23 de ani. În cadrul controlului documentelor prezentate pentru mijlocul de transport, polițiștii de frontieră au observat atât în revizia tehnică, cât și în împuternicirea notarială, semne vădite de falsificare. Despre cele depistate, șoferul nu cunoștea, declarând că a procurat automobilul în Chișinău, unde fostul proprietar i-a perfectat documentele.

În ambele cazuri, angajații Poliției de Frontieră au întocmit acte de audiere și constatare a infracțiunii prevăzute de art.361, al.1 CP al R.Moldova, conform căruia șoferii riscă amenzi în mărime de până la 300 u.c. sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore, sau cu închisoare de până la 2 ani.

 

Maria Roșca

Share