Discuții în contextul OpenGovWeek: „Guvernarea deschisă și securitatea informațională – noțiuni compatibile?”

Discuții în contextul OpenGovWeek: „Guvernarea deschisă și securitatea informațională – noțiuni compatibile?”

Jurnaliști și reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale au purtat un dialog deschis despre accesul la date deschise în contextul atacurilor cibernetice, dar și cum protejăm Guvernarea Deschisă împotriva amenințărilor cibernetice și informaționale, în cadrul  unui club de presă, desfășurat la Chișinău.

Creșterea numărului de atacuri cibernetice ridică îngrijorări privind securitatea sistemelor informaționale guvernamentale din Republica Moldova, autoritățile întreprind măsuri pentru a preveni și anihila aceste amenințări, accentuând că este necesară o vigilență sporită și o colaborare strânsă cu partenerii internaționali pentru a proteja infrastructura digitală critică a țării.

În context, participanții la eveniment au abordat strategiile de gestionare a incidentelor cibernetice în cadrul instituțiilor guvernamentale, provocările și soluțiile pentru securizarea platformelor digitale guvernamentale.

Secretarul de Stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Cătălina Plinschi a subliniat că o mare parte a atacurilor provine din Rusia, iar autoritățile se așteaptă la o intensificare a acestora în perioada electorală.

În același context, șefa Serviciului răspuns la incidente cibernetice din cadrul I.P. „Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică”, Cristina Jovmir, a menționat că, actualmente, zilnic sunt înregistrate 30-40 de tentative de acces neautorizat la sistemele guvernamentale, vizând perturbarea accesului cetățenilor la servicii publice esențiale.

Directorul Agenției de Guvernare Electronică, Andrei Prisacar, a dat asigurări că autoritățile lucrează continuu pentru a identifica și implementa soluții menite să garanteze securitatea datelor și a platformelor digitale.

La rândul său, directorul adjunct al Agenției pentru Securitate Cibernetică, Ion Vintila, a precizat că, în prezent instituția își consolidează capacitățile, iar Legea privind securitatea cibernetică a Republicii Moldova, adoptată pe 2 mai 2023 și care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025, are menirea să sporească reziliența la amenințările hibride.

Clubul de presă cu genericul „Guvernarea deschisă și securitatea informațională – noțiuni compatibile?” a fost organizat de Agenția de Guvernare Electronică (AGE), în parteneriat cu programul USAID Reforme Instituționale și Structurale (MISRA) și Asociația Presei Independente, la inițiativa Cancelariei de Stat. De asemenea, acțiunea a avut loc în contextul Săptămânii Guvernării Deschise (OpenGovWeek – OGW), marcată anual la nivel mondial în ultima săptămână a lunii mai și a avut drept scop conștientizarea importanței utilizării în siguranță a datelor deschise și a serviciilor publice digitale, în contextul riscurilor cibernetice și informaționale.

Share