Directorul „Moldsilva”: Prin oferirea condițiilor și salarizării mai bune sperăm să putem cointeresa persoanele care pot participa la diverse lucrări

Directorul „Moldsilva”: Prin oferirea condițiilor și salarizării mai bune sperăm să putem cointeresa persoanele care pot participa la diverse lucrări

Directorul general al Agenției „Moldsilva”, Dumitru Cojocaru, pentru Almanah Politic, a spus în ce măsură a reușit realizarea celor stabilite la început de an în 2020.

„Am reușit să elaborăm și să implementăm un program nou de remunerare a lucrătorilor sezonieri. Întreprinderile silvice dispun de potențialul necesar de cadre calificate, dar la anumite lucrări sezoniere suntem nevoiți să implicăm și persoane din afara sistemului. Prin oferirea condițiilor și salarizării mai bune sperăm să putem cointeresa persoanele care pot participa la diverse lucrări în silvicultură. Contăm mult pe reușita unui proiect de majorare a salariilor silvicultorilor, pentru că avem circa o mie de pădurari care sunt remunerați cu 3900 de lei. Aici nu uităm că ei locuiesc cu familiile în pădure, la cantoane silvice, în condiţii destul de specifice. În acest an am reușit să majorăm salariile pentru inginerii silvici, specialiști care au destule responsabilități, dar erau remunerați sub nivel”, a spus Cojocaru.

Condițiile pandemice dificile, după cum spune Cojocaru, au impus accelerarea dezvoltării unor proiecte speciale ce țin de dezvoltarea ecoturismului.

„La rezervațiile naturale „Plaiul Fagului”, „Codrii”, „Prutul de Jos” și „Pădurea Domnească” am investit resurse financiare ca să putem ajusta infrastructura acestor entități pentru domeniul turismului, importante fiind traseele turistice, condițiile de cazare și facilitățile pentru odihna activă. Pe această filieră desfășurăm activități cu ONG-uri din diferite ţări, iar cu Consiliile raionale Orhei, Ungheni, Străşeni, Cahul și Glodeni avem semnate acorduri de parteneriat. În rezultatul unor măsuri complexe și a repoziționării ecoturismului, am reușit să triplăm veniturile din acest domeniu, bani care sunt redirecționați, inclusiv, la dezvoltarea ramurii silvice. Reieșind din aceste realități, implementăm și anumite măsuri ce au drept scop educația eco-civică și comportamentul adecvat al turiștilor, pentru a nu admite depozitarea deșeurilor în spațiile împădurite”, a mai spus Cojocaru.

Mihaela Rotari

Share