Directorul AMDM, despre producerea Remdesevir: „Avem capacitate tehnologică suficientă nu doar pentru Republica Moldova, dar și pentru export”

Directorul AMDM, despre producerea Remdesevir: „Avem capacitate tehnologică suficientă nu doar pentru Republica Moldova, dar și pentru export”

Eremei Priseajniuc, directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), a oferit noi detalii despre posibilitatea ca Remdesivir, primul medicament autorizat pentru tratamentul pacienților cu COVID-19, informează OFICIAL.

Priseajniuc a declarat că recentele discuții cu producătorii farmaceutici locali și-au concentrat practic toată atenția spre producerea medicamentelor anti COVID-19, iar o parte dintre medicamentele necesare pentru tratamentul infecției, care sunt puse la dispoziție clinicilor, sunt fabricate în țara noastră.

„Totodată, avem discuții pe platforma AMDM cu companiile internaționale, experți, pentru obținerea unei patente de producere a Remdesivir în Republica Moldova. Noi avem 6 producători care dețin certificate de bună fabricație. Dintre aceștia 6, practic, este un producător care deține linie de producere pentru fabricarea Remdesevir. Astfel, au fost lansate discuții privind inițierea producerii acestui medicament”, a declarat Priseajniuc, în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la Moldova1.

Directorul AMDM a spus că „avem capacitate tehnologică suficientă nu doar pentru Republica Moldova, dar și pentru export”. „Dar trebuie să obținem acest drept, care e deținut de o companie americană. E necesară patentă pentru producerea în Moldova. Se discută și pe platforma companiilor care deja produc Remdesivir, pentru ca Republica Moldova să participe la co-producere. Ar fi o reușită enormă dacă în Republica Moldova va fi lansată această ramură de co-producere a Remdesevir”, a subliniat Priseajniuc, pentru sursa citată.

Cristina Gurez

Share