Deţinătorii de arme, verificaţi de poliţişti

Deţinătorii de arme, verificaţi de poliţişti

Poliția continuă acțiunile de control şi supraveghere privind circulaţia armelor individuale din posesia persoanelor fizice şi juridice, prevenirea incidentelor cu arme, depistarea şi ridicarea armelor păstrate ilegal sau fără documente de provenienţă.

Pe parcursul a șapte luni ale acestui an, poliţiştii din cadrul Secției supraveghere armament auefectuat în total 46 586 de verificări privind respectarea condiţiilor de deţinere a armelor, dintre care  46 269 persoane fizice şi 317 la persoane juridice.

De asemenea, au fost  desfăşurate 299 întruniri cu colectivele de vînători şi pescari, membrii agenţiilor silvice.

Astfel, acţiunile poliţiştilor au vizat verificarea deţinătorilor legali de arme şi muniţii letale şi neletale, a persoanelor care au calitatea de vânători, legalitatea permiselor de deţinere sau de folosire a armelor şi muniţiilor de către persoanele ce desfăşoară activităţi în acest domeniu.

Urmare a măsurilor întreprinse de angajații  Inspectoratului General al Poliției,   pe parcursul anului current,  s-a reuşit diminuarea incidentelor comise cu folosirea sau aplicarea armelor de foc, de la 121 la 104 incidente.

În acest context, pentru a evita unele eventuale incidente şi în scopul  asigurării securităţii publice, lansăm un apel către cetăţeni să conştientizeze necesitatea predării benevole la poliţie a armelor şi muniţiilor deţinute ilegal.

Cu toate că obligaţiile cetăţeanului sînt strict delimitate, persoana care predă de bună voie arma de foc şi muniţiile, pe care le-a păstrat ilegal este eliberată de răspundere penală sau contravenţională.

Potrivit Hotărîrii Guvernului nr. 181 din 19 februarie 2007 „Cu privire la unele măsuri suplimentare de eficientizare a circulaţiei armelor de foc”, armele deţinute ilegal pot fi predate benevol la Inspectoratele teritoriale de poliţie de la locul de trai pentru obţinerea autorizaţiei. Armele  vor fi înregistrate de poliţie în modul stabilit,  pe numele persoanelor care le-au predat benevol, iar restituirea acestora  proprietarilor se va întreprinde  după efectuarea verificărilor speciale pentru confirmarea faptului, că nu au fost folosite sau aplicate la comiterea infracţiunilor, nu sînt anunţate în căutare şi nu sînt periculoase pentru utilizare, conform parametrilor de securitate.

Astfel,  Inspectoratul General al Poliţiei a  demarat  o operaţiune specială în cadrul căreia angajaţii din subdiviziunile teritoriale transmit armele de foc ridicate sau predate benevol  Comisiei de stat pentru evaluarea, bonificarea şi rebutarea armelor individuale.

Pînă la moment au fost recepţionate 412 arme de foc şi 237 pistoale cu gaze care ulterior vor fi examinate şi transmise pentru distrugere.

Din momentul aprobării Hotărîrii Guvernului nr. 181 din 19 februarie 2007, cetăţenii au predat benevol forțelor de ordine, 2806 arme de foc din posesie ilegală, care au fost înregistrate la poliţie şi  restituite proprietarilor.

Inspectoratul General al Poliției face apel cătrecetăţeni, în cazul în care ați depistat obuze, proiectile, cartuşe, arme, grenade, focoase de grenade, alte dispozitive cu destinaţie militară, precum şi mijloace explozive, să întreprindeți  imediat măsuri pentru a exclude accesul altor persoane, în special a copiilor şi să anunţați imediat Poliţia la numărul de telefon „902”.

Cu cît conştiinţa va fi mai înaltă, cu atît va fi mai mic impactul negativ al armelor asupra societăţii.

img_6003 img_6004 img_6005

Maria Roşca

Share