Depistate la vamă: Pistol, bile de plastic, balonașe de aer comprimat, echipament sportiv

Depistate la vamă: Pistol, bile de plastic, balonașe de aer comprimat, echipament sportiv

Pistol, bile de plastic, balonașe de aer comprimat, echipament sportiv și mărfuri de larg consum au depistat inspectorii vamali în raza de activitate a Biroului vamal Bender, la data de 31 martie. În ambele cazuri făptașii s-au ales fără marfă și cu amenzi contravenționale, potrivit unui comunicat de presă. 

Primul caz a fost înregistrat în post vamal Tudora. Un autocar de model ”Setra” cu numerele de înmatriculare în R. Moldova s-a prezentat pentru efectuarea controlului de rigoare. În baza foii de parcurs, ruta se deplasa din direcția Soci, Federația Rusă spre Chișinău, R. Moldova, avînd la bord 21 pasageri.

În zona de control, inspectorul vamal le-a adresat tuturor pasagerilor întrebarea, atît în limba de stat, cît și în limba rusă, dacă dețin bunuri ce fac obiectul declarării organului vamal. Fiind oferit un răspuns negativ, de către organul vamal în comun cu colaboratorii Poliției de Frontieră a fost efectuat un control fizic detaliat  al bagajelor personale.
Ca rezultat,  în bagajul unui bărbat, cetățean moldovean în vărstă de 27 ani au fost depistate un pistol de tip sport, de model ”Gletcher”, 4000 bile de plastic, balonașe de aer comprimat și echipament sportiv, toate fiind nedeclarate și dosite în vederea transportării ilicite.

Al doilea caz a fost înregistrat în perimetru țării. În jurul orelor 22.00,  în urma măsurilor  întreprinse de către inspectorii vamali din cadrul  Secției contracararea fraudelor vamale  de comun cu colaboratorii Inspectoratului de Poliție Căuşeni, pe drum de cîmp în apropierea satului Fîrlădeni, r-nul Căuşeni din direcţia or. Bender a fost stopat automobilul de model ”SSANG ZONG REXTON”. De menționat, că stoparea  a avut loc cu dificultate, unitatea de transport  lăsându-se urmărit.

Șoferul, un locuitor al or. Tiraspol, în vîrstă de 44 ani, a declarat verbal că nu transportă bunuri și că este grăbit.

Ca rezultat al controlului vamal au fost depistate marfuri de larg consum în asortiment (încălțăminte, haine, articole de vulcanizare). Marfa fără acte ce ar confirma originea şi provenienţa, este estimată cu o valoare de piaţă de circa 46 000 lei.
De menționat, că șoferul a introdus marfa cu ocolirea posturilor vamale interne de control, avînd ca scop eschivarea de la achitarea plăţilor vamale.  Mai mult, acesta intenționa să o comercializeze pe piețiele de desfacere din mun. Chișinău.

În baza cazurilor date au fost întocmite procese verbale în temeiul art 287 alin.10 Cod Contravențional al Republicii Moldova, marfa a fost reținută, iar contravenienții urmează să achite amenzi  în cuantum de 6 000 lei.

dscf6201 img_20160331_162930_1_0 img_20160331_162948_1

Maria Roșca

Share