Declarație: Tinerii trebuie să fie conștienți că modul de viața pe care îl duc este direct proporțional cu sănătatea lor
Abuzul de droguri, contactarea bolilor cu transmitere sexuală, sarcinile timpurii sau violenţa în familie. Acestea sunt doar câteva dintre riscurile la care sunt supuși tinerii din Republica Moldova. Tocmai din acest motiv joi au fost discutate problemele de sănătate ale adolescenților și asigurarea accesului la servicii medicale calitative pentru tineri. În cadrul ședinței au participat viceministrul Sănătății, Liliana Iașan, deputatul Lilian Carp, reprezentanți ai instituțiilor medico-sanitare și Serviciilor Prietenoase Tinerilor, asistenți sociali, colaboratori de poliție și cadre didactice.
Specialiștii prezenți la eveniment au remarcat că tinerii devin și mai vulnerabili din cauza sărăciei, lipsei supravegherii părinteşti, fenomenului de violenţă în familie şi accesului defectuos la servicii de calitate. Totodată, adolescenţii care trăiesc în mediul rural şi provin din familii vulnerabile sau cei care adoptă un comportament riscant ar putea avea acces limitat la serviciile medicale de bază.
Pentru a rezolva eficient problemele tinerilor, Guvernul Republicii Moldova a enunțat ca prioritate sănătatea și dezvoltarea adolescenților și tinerilor într-un șir de documente de politici strategice, printre care și Politica Naţională de Sănătate pentru perioada 2007-2021.
”Ne dorim o sporire a gradului de încredere a tinerilor față de aceste servicii. În Chișinău există doar două Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor și acum trebuie să ne consolidăm eforturile pentru a multiplica serviciul dat. De asemenea, tinerii trebuie să fie conștienți că modul de viața pe care îl duc este direct proporțional cu sănătatea lor, iar curricula școlară ar trebui să promoveze acest lucru”,a declarat viceministrul Sănătății, Liliana Iașan.
În total, în Republica Moldova au fost create 37 de Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor în toate raioanele și municipiile republicii. În ultimii 4 ani, numărul beneficiarilor acestora a crescut aproape de 4 ori, de la 44,6 mii în 2011 până la 173 mii în 2015.
Maria Roșca