Declarație: „Federaţia Rusă e succesorul de drept al Uniunii Sovietice ca atare”

Declarație: „Federaţia Rusă e succesorul de drept al Uniunii Sovietice ca atare”

Preşedinta Asociaţiei Foştilor Deportaţi şi Deţinuţi Politici din Moldova, Valentina Sturza, care a fost deportată împreună cu familia, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, a comunicat despre Federația Rusă „ca sucesor de drept al Uniunii Sovietice”, dar și despre monumentele ridicate în Republica Moldova, în memoria celor deportaţi.

„Eu de 17 ani conduc Asociaţia, iar din 1995 am instalat cu Gheorghe Ghimpu acea piatră din Gara feroviară care pentru mine, să vă spun sincer, e mai scumpă decât monument ridicat de curând. Ştiţi de ce? Pentru că fostul primar al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a spus la inaugurarea acelui monument din scuarul Gării Feroviare că acest monument este al familiei Ghimpu. Nu mi s-a permis atunci să vorbesc la microfon, dar eu i-am amintit din ce bani s-a făcut acest monument. Mă bucur că cinci ani în urmă au început să se facă monumente în multe sate”, a precizat ea.

Prin urmare, Valentina Sturza a vorbit și despre Federația Rusă, care potrivit ei „e succesorul de drept al Uniunii Sovietice ca atare”. „Federaţia Rusă e succesorul de drept al Uniunii Sovietice ca atare. Ei ar trebui să recunoască ceea ce a fost în timpul Uniunii Sovietice, batjocurile, împușcarea oamenilor numai pentru aceea că au fost intelectuali. Ei ar trebui să recunoască toate acestea şi ar trebui să ne plătească despăgubiri morale. Pe această chestiune eu i-am scris de două ori lui Putin şi lui Medvedev, iar ei mi-au răspuns că trebuie să ne adresăm la Guvernul R. Moldova. M-am adresat la Guvern desigur, dar nu ştiu din ce cauză această problemă până azi nu s-a rezolvat”, a menționat ea.

Mihaela Rotari 

Share