„Cutia Climatică” – un curs opțional pentru elevi. Detalii!

„Cutia Climatică” – un curs opțional pentru elevi. Detalii!

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a prezentat public un curs opțional care educă despre stilul de viață prietenos climei și mediului, „Cutia Climatică”. 

În Republica Moldova, în parteneriat cu Centrul Național de Mediu, 174 de profesori din 155 școli, alături de 3100 de elevi, au testat materialul educativ din Cutia Climatică. Conținutul a fost adaptat contextului național, tradus și publicat, pentru a fi utilizat opțional la orele de geografie, biologie, fizică, științe și educație ecologică.

„Cutia Climatică echipează noua generație cu cunoștințele necesare cu privire la acțiunile climatice și impactul schimbării climei, modelând comportamentul elevilor și contribuind în cele din urmă la un viitor durabil, cu o generație bine informată”, a afirmat Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Cutia Climatică este concepută pentru elevii cu vârsta cuprinsă între 7 și 16 ani. Curriculumul este flexibil, incluzând activități în grup, proiecte și experimente, precum și materiale pe care elevii le pot utiliza în mod individual. Acesta oferă atât profesorilor, cât și tinerilor posibilitatea de a prelua controlul asupra educației privind schimbările climatice, implicându-i într-un mod interactiv în subiectele abordate și combinând învățarea cu divertismentul.

„Cutia Climatică este un instrument pentru educația ecologică, o picătură într-un proces complex. Aspectele de poluare, de influență a omului asupra mediului trebuie conștientizate. Astfel, atitudinea față de alte specii și față de mediu se schimbă. Educația pentru dezvoltare durabilă trebuie să fie o disciplină obligatorie, ca să creștem oameni care iau în viața de zi cu zi decizii responsabile față de mediu”, susține Iuliana Cantaragiu, secretară de stat, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Urmează ca profesorii instruiți să folosească Cutia Climatică, ca suport informațional-didactic în cadrul orelor, iar elevii să cunoască astfel mai bine subiectul schimbărilor climatice și să adopte un comportament potrivit. Centrul Național de Mediu planifică să instruiască mai mulți profesori. Deocamdată, publicația a fost produsă într-un tiraj de 200 de exemplare.

„Educația ecologică trebuie să fie transdisciplinară, fiindcă acoperă mai multe aspecte ale vieții și e o problemă complexă. Ne propunem să integrăm aspectele de mediu și schimbare climatică în mai multe discipline și să punem accent pe aspectele practice”, afirmă Iurie Cristea, Șef de Cabinet la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Doina Secrieru

Share