Curtea de Conturi în dialog cu reprezentanții ONG-urilor
În incinta Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), recent, a fost organizată o ședință de lucru, la care au participat reprezentați ai organizațiilor nonguvernamentale, precum Sergiu Harea, Președintele Camerei de Comerț și Industrie, Dumitru Budianschi, Centrul Analitic „Expert-Grup” și Diana Enachi, Institutul pentru dezvoltare și inițiative sociale (IDIS) Viitorul.
Discuțiile s-au axat pe identificarea celor mai relevante tematici de interes larg pentru planificarea activității de audit a Curții de Conturi pe anul 2020.
Membrii CCRM, prezenți la ședință, au informat despre modalitatea de planificare a activității de audit, care pentru a contribui mai eficient la îndeplinirea misiunii Curții de Conturi, se actualizează anual în funcție de obiectivele strategice și cele specifice ale instituției.
În context, Tatiana Vozian, șef Direcție generală metodologie, planificare și raportare a făcut o prezentare privind direcțiile strategice de audit pentru anul 2020. În prezentarea sa dna Vozian a relatat despre Strategia de audit pe anii 2019-2021 (plan multianual), obiectivele auditului public extern, precum și despre prioritățile, resursele CCRM și criteriile de selectare a activităților de audit.
În cadrul discuțiilor, cei prezenți au discutat despre eventualele tematici, care ar putea fi incluse în Programul de activitate al CCRM pe anul 2020. Printre propunerile experților s-au regăsit auditarea întreprinderilor de stat, auditul investițiilor, inclusiv și a investițiilor externe, auditul post-privatizare, auditul facilităților fiscale și vamale etc. La fel, în cadrul întrevederii s-a pus accent pe impactul recomandărilor CCRM și pregătirea profesională continuă a auditorilor.
În finalul discuțiilor, Viorel Chetraru, Vicepreședintele CCRM a subliniat importanța discuțiilor, care oferă sugestii pentru planificarea activității de audit și a apreciat deschiderea reprezentanților organizațiilor nonguvernamentale.
Mihaela Rotari