Curtea de Conturi în dialog cu evaluatorii programului „PAA de la Istanbul”

Curtea de Conturi în dialog cu evaluatorii programului „PAA de la Istanbul”

Sergiu Știrbu, membru al Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a participat, la data de 26 aprilie curent, la ședința de discuții cu experții celei de-a V-a runde oficiale de monitorizare evaluatorii programului subregional de evaluare inter pares „Planul de acțiuni anticorupție de la Istanbul”. Evenimentul a fost organizat de Centrul Național Anticorupție (CNA), în contextul misiunii internaționale de evaluare, desfășurată în perioada 25-27 aprilie curent.

Experții Rețelei Anticorupție pentru Europa de Est și Asia Centrală (ACN) a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) întreprind o vizită în Republica Moldova pentru a discuta cu autoritățile naționale referitor la domeniile de performanță evaluate în cadrul completării Chestionarului de evaluare al celei de-a V-a runde oficiale de monitorizare a programului subregional de evaluare inter pares „Planul de acțiuni anticorupție de la Istanbul”.

În cadrul evaluării, experții ACN/OECD au discutat cu autoritățile naționale relevante referitor la progresele înregistrate de țara noastră pe marginea a nouă domenii de performanță și anume: „Politici anticorupție”, „Conflictul de interese și declararea veniturilor”, „Protecția avertizorilor de integritate”, „Integritatea în afaceri”, „Integritatea achizițiilor publice”, „Independența sistemului judecătoresc”, „Independența Procuraturii”, „Autorități specializate în combaterea corupției” și „Aplicarea măsurilor de combatere a corupției”.

CCRM a fost invitată să participe la discuțiile privind domeniul de performanță „Integritatea achizițiilor publice”, în calitate de expert, în contextul auditurilor efectuate în domeniu, cu discutarea constatărilor și recomandărilor CCRM de îmbunătățire a situației în domeniu.

Potrivit agendei, 17 instituții publice vor fi supuse evaluării printre care: CNA, Agenția de recuperare a bunurilor infracționale, Parlamentul, Ministerul Justiției, Procuratura Anticorupție, Autoritatea Națională de Integritate etc., dar și cinci întreprinderi de stat. La finalul monitorizării, experții ACN/OECD vor întocmi un raport, care va reflecta situația actuală în Republica Moldova la capitolele menționate.

Share