
Curtea de Conturi a publicat Raportul misiunii de follow-up privind implementarea recomandărilor pentru dezvoltarea SIA GEAP
Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a publicat Raportul misiunii de follow-up privind evaluarea implementării recomandărilor înaintate de Curtea de Conturi prin Hotărârea nr.14 din 26 aprilie 2022 „Cu privire la Raportul auditului performanței cu tema „Măsurile întreprinse și resursele investite în implementarea și dezvoltarea Sistemului informațional automatizat de gestionare și eliberare a actelor permisive (SIA GEAP) contribuie la atingerea scopului și obiectivelor stabilite?””.
Necesitatea creării și instituirii unui mecanism eficient de gestionare şi eliberare a actelor permisive, prin implementarea unui Sistem informațional unic, a fost determinată de complexitatea procesului de eliberare a actelor permisive și de intenția de diminuare a poverii semnificative pentru antreprenori la obținerea actelor permisive. Potrivit cadrului normativ, implementarea Sistemului Informațional Automatizat de Gestionare și Eliberare a Actelor Permisive (SIA GEAP) contribuie la facilitarea procesului de eliberare a actelor permisive atât pentru antreprenori, cât şi pentru autoritățile publice emitente. Acest Sistem servește drept bază pentru ghișeul unic de eliberare a actelor permisive şi integrează cele mai moderne instrumente de tehnologii informaționale (TI) pentru ca antreprenorii să economisească timp, bani şi eforturi administrative la solicitarea şi obținerea acestora.
Auditul a concluzionat că, per ansamblu, cu unele rezerve de îmbunătățire, măsurile întreprinse și resursele investite în implementarea și dezvoltarea SIA GEAP contribuie la atingerea parțială a scopului și obiectivelor stabilite ale acestuia, fapt exprimat și prin instituirea, funcționarea și utilizarea Sistemului, stabilirea unui cadru normativ necesar funcționării și utilizării acestuia, a autorităților responsabile, inclusiv a celor responsabile de gestionarea SIA etc.
Totodată, deși au fost înregistrate anumite progrese tangibile, acestea nu s-au soldat în măsură deplină cu impactul scontat, fapt generat de reticența utilizării SIA de către unele autorități emitente de acte permisive și, ca efect, de un nivel relativ/mediu de implementare și de valorificare a SIA GEAP de către autoritățile și instituțiile publice responsabile, precum și de utilizarea în paralel a modului tradițional de gestionare/emitere a actelor permisive etc.
În context, prin adoptarea HCC nr.14/2022, Curtea de Conturi a înaintat 26 recomandări urmând ca, în termen de 18 luni, autoritățile responsabile să informeze despre acțiunile întreprinse pentru implementarea acestora.
Conform rezultatelor misiunii de follow-up se denotă că, deși pe parcursul perioadei de referință au fost întreprinse un șir de măsuri de către unele entități responsabile în vederea eliminării neajunsurilor și carențelor identificate, fiind atestate mai multe rezultate în acest sens, în anumite cazuri acestea nu au fost suficiente. Astfel, din totalul de 26 de recomandări analizate, au fost implementate integral 8 recomandări, 14 recomandări au fost parțial implementate, iar 4 și-au pierdut actualitatea ca urmare a modificării cadrului normativ și dezvoltări suplimentare a SIA GEAP, gradul general de implementare fiind la nivel de 26,9%.
Printre măsurile cu impact benefic se evidențiază următoarele:
- valorificarea avantajelor SIA de către un număr mai mare de autorități și entități publice în procesul de gestionare și emitere a actelor permisive, precum și de către agenții economici;
- îmbunătățirea/consolidarea cadrului normativ și regulator aferent funcționării sistemului;
- sporirea popularității utilizării SIA GEAP la prestarea serviciilor publice, în procesul emiterii și gestionării actelor permisive;
- asigurarea sustenabilității SIA GEAP, inclusiv prin schimbări pozitive în comunicarea interinstituțională/intersectorială, ceea ce va genera posibilități de modernizare a serviciilor publice mai rapide și mai calitative, etc.
Deși, au fost întreprinse un șir acțiuni, unele probleme evidențiate anterior de audit au persistat cauzate de factori, precum, complexitatea domeniului și durata procesului legislativ, comunicarea fragmentată între autorități, promovarea și monitorizarea insuficientă a SIA GEAP de către posesorul acestuia, capacitatea instituțională limitată și planificarea lansării versiunii a II-a a SIA GEAP.
Auditul a relevat menținerea unor probleme sistemice în funcționarea și utilizarea SIA GEAP. Astfel, neajustarea cadrului normativ pentru stabilirea unui mecanism clar de monitorizare și evaluare a performanței autorităților publice în procesul de eliberare a actelor permisive și notificarea privind inițierea activității de comerț împiedică utilizarea eficientă a sistemului. De asemenea, extinderea și utilizarea activă a SIA GEAP la nivel local sunt încă limitate.
Măsurile întreprinse privind arhivarea, distrugerea și gestionarea dosarelor electronice au fost insuficiente, ceea ce menține riscul de suprasolicitare și afectare a performanței sistemului. Totodată, lipsa unui mecanism eficient de schimb de date aferente plăților efectuate prin transferuri bancare pentru emiterea actului permisiv, rămâne o carență. Deși s-au elaborat proceduri de securitate și au fost delegate responsabilități tehnice către STISC, protecția sistemului trebuie consolidată în continuare, iar mecanismul de monitorizare a conformării cerințelor de securitate și protecție a datelor necesită îmbunătățiri. În plus, Registrul actelor permisive nu garantează plenitudinea și integritatea bazei de date oficiale, iar actele permisive gestionate prin sistemele proprii ale autorităților nu au fost preluate integral în SIA GEAP.
Menționăm că Raportul complet de audit poate fi consultat pe site-ul Curții de Conturi a Republicii Moldova.