
Curtea de Conturi a publicat Raportul misiunii de follow-up la UAT Măgdăcești
Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a publicat Raportul misiunii de follow-up privind evaluarea implementării recomandărilor înaintate prin Hotărârea Curții de Conturi nr.52 din 25 noiembrie 2020 „Cu privire la Raportul auditului asupra conformității procesului bugetar și gestionării patrimoniului public la unitatea administrativ-teritorială satul Măgdăcești”.
Reieșind din faptul că nivelul de implementare a recomandărilor înaintate UAT Măgdăcești a fost unul redus, Curtea de Conturi a inclus în Programul activității de audit pentru anul 2025 realizarea misiunii de follow-up, cu scopul de a evalua gradul de implementare a recomandărilor înaintate prin Hotărârea Curții de Conturi nr. 52 din 25 noiembrie 2020, precum și a impactului acestora.
În cadrul misiunii de audit precedente privind conformitatea gestionării resurselor financiare publice și a patrimoniului public, au fost identificate neconformități care au vizat aplicarea necorespunzătoare a cadrului normativ privind estimarea și planificarea bugetară, înregistrarea și administrarea patrimoniului, precum și privind efectuarea cheltuielilor și aplicarea procedurilor legale. De asemenea, au fost constatate deficiențe determinate de lipsa unui sistem funcțional de control intern managerial la nivelul primăriei și de colaborarea insuficientă cu Serviciul Fiscal de Stat și Agenția Servicii Publice.
Un șir de deficiențe au fost constatate în procesul de planificare și organizare a achizițiilor publice, precum și în procesul de înregistrare a drepturilor patrimoniale și a bunurilor imobile, datorită nefinalizării delimitării masive a acestora.
În context, prin adoptarea HCC nr. 52/2020, au fost înaintate 10 recomandări de audit, care urmau a fi implementate în termen de 9 luni.
Rezultatele actualei misiuni de follow-up denotă că, în perioadei de referință, atât autoritățile publice centrale, cât și autoritățile publice locale au întreprins măsurile de rigoare în vederea eliminării neajunsurilor și carențelor identificate de auditul precedent. Astfel, Hotărârea Curții de Conturi nr. 52 din 25 noiembrie 2020 a fost executată la un nivel de 77,78 %. Din totalul de 10 recomandări înaintate în cadrul misiunii de audit anterioare și examinate în procesul de follow-up: 5 recomandări au fost implementate integral, 4 recomandări – implementate parțial, și 1 recomandare nu mai este relevantă.
Printre măsurile întreprinse, cu impact pozitiv asupra eliminării deficiențelor constatate anterior, se evidențiază următoarele:
- îmbunătățirea procesului de elaborare a bugetelor locale, care a contribuit la sporirea acurateței prognozelor bugetare, la creșterea transparenței în relațiile interbugetare și la consolidarea capacității de planificare financiară a autorităților publice locale;
- modificarea cadrului normativ privind evaluarea bunurilor imobile, precum și acțiunile întreprinse de AAPL Măgdăcești au condus la identificarea și evaluarea completă a acestora, extinderea bazei de impozitare și majorarea veniturilor proprii;
- consolidarea sistemului de control intern managerial, care, prin respectarea procedurilor interne, a permis planificarea mai riguroasă a veniturilor și cheltuielilor, respectarea limitelor bugetare aprobate, precum și casarea produselor petroliere.
Cu toate acestea, s-a constatat menținerea unor deficiențe care indică necesitatea unui cadru mai eficient de asumare a responsabilității de către factorii decizionali.
Menționăm că rezultatele auditului Curții de Conturi nu au fost examinate în cadrul ședinței consiliului local, ceea ce contravine principiilor de bună guvernanță și reduce gradul de asumare a responsabilității de către autoritatea deliberativă.
Constatările misiunii de follow-up reflectă un nivel înalt de implementare a recomandărilor de audit, însă persistă necesitatea consolidării mecanismelor instituționale și a respectării riguroase a cadrului normativ aplicabil pentru asigurarea unei gestiuni eficiente, transparente și conforme a resurselor și patrimoniului public.
Menționăm că Raportul complet de audit poate fi consultat pe site-ul Curții de Conturi a Republicii Moldova.