Curtea de Conturi a publicat raportul de audit financiar al MDED

Curtea de Conturi a publicat raportul de audit financiar al MDED

Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a publicat Raportul de audit asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED) încheiate la 31 decembrie 2024.

Auditul public extern a identificat o serie de denaturări ale informațiilor financiare, fiind emisă opinia cu rezerve. Printre principalele constatări ale auditului au fost evidențiate următoarele. Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării:

  • a subevaluat cu 129,8 milioane lei conturile „Alte venituri și finanțări” și „Alte cheltuieli ale autorităților / instituțiilor bugetare” ca urmare a necontabilizării intrării și ieșirii a terenurilor cu suprafața totală de 55,2295 ha transmise în administrarea Agenției Proprietății Publice;
  • nu a înregistrat în evidența contabilă valoarea imobilelor gestionate economic de către instituțiile publice la autogestiune în sumă totală de cca 15,6 milioane lei, precum și valoarea bazei naționale de etaloane în sumă totală de 2,8 milioane lei;
  • nu a reevaluat regulamentar la transmiterea în folosință și gestiune economică în afara sistemului bugetar valoarea de bilanț a unei clădiri cu suprafața la sol de 916,3 m², or această valoare reevaluată a clădirii se așteaptă a fi semnificativă;
  • a clasificat eronat alocațiile bugetare acordate Î.S. Radiocomunicații, pentru asigurarea furnizării multiplexului de televiziune, radiodifuziune digitală terestră cu acoperire națională mai mult de 98% din populația Republicii Moldova, a condiționat subevaluarea subvențiilor acordate întreprinderilor de stat cu 25 milioane lei, precum și concomitent, supraevaluarea granturilor acordate beneficiarilor în interiorul țării cu aceiași sumă.

Totodată, auditul a relevat că din cauza lipsei unor cerințe specifice de raportare, informațiile cu privire la soldul mijloacelor financiare bugetare ale Fondului de Garantare a Creditelor pentru întreprinderile mici și mijlocii, în valoare de 401,9 milioane lei, precum și angajamentele financiare generate de 1599 de garanții emise și active din fond, nu au fost recunoscute și incluse în bilanțul consolidat al MDED, încheiat la 31.12.2024 și, ulterior, în Raportul Guvernului privind executarea bugetului de stat întocmit de Ministerul Finanțelor, deși fondul este capitalizat din resurse bugetare, iar garanțiile emise generează obligațiuni contingente, care ar putea avea impact asupra cheltuielilor bugetare.

În plus, o parte din mijloacele financiare ale Fondului de Garantare a Creditelor, în sumă totală de 286,5 milioane lei, au fost investite în valori mobiliare de stat, ceea ce a generat o situație în care resursele bugetare au fost utilizate pentru a finanța deficitul bugetar. Ca rezultat, dobânzile plătite pentru VMS procurate din resursele bugetului de stat, au constituit în anul 2024 suma totală de 19 milioane lei.

În scopul înlăturării cauzelor ce au stat la baza denaturărilor și neconformităților expuse în Raportul de audit, Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării i-au fost înaintate 4 recomandări care necesită a fi abordate, pentru a controla mai bine riscurile reziduale de denaturare sau neconformitate.

Menționăm că Raportul complet de audit poate fi consultat pe site-ul Curții de Conturi a Republicii Moldova și conține detalii constatările, concluziile și recomandările înaintate.

Share