
Curtea de Conturi a prezentat în Comisia parlamentară de profil concluziile auditului financiar la Ministerul Justiției
Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a prezentat astăzi, 9 aprilie, în cadrul Comisiei de control al finanțelor publice, rezultatele Raportului de audit asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Justiției încheiate la 31 decembrie 2023.
Natalia Trofim, membră a CCRM, însoțită de echipa de audit, a prezentat principalele constatări și recomandări ale raportului financiar, care au stat la baza emiterii opiniei cu rezerve.
Principalele deficiențe constatate, care au influențat opinia de audit, sunt următoarele:
- Neevaluarea a 83,4 mii de dosare ale Fondului Arhivistic de Stat, clasificate drept „Monumente documentare” cu valoare istorică și culturală deosebită, de către Agenția Națională a Arhivelor, din cauza lipsei unui cadru normativ, care ar stipula criteriile de evaluare a acestora;
- Înregistrarea în datele evidenței contabile a Ministerului Justiției și Administrației Naționale a Penitenciarelor a 33 de imobile cu suprafața totală de 5998,8 m2, doar în expresie cantitativă, dintre care 7 clădiri cu suprafața de 566,6 m2 deținute de către Aparatul central al Ministerului Justiției și 26 de imobile cu suprafața de 5432,2 m2 gestionate de către Administrația Națională a Penitenciarelor. Deși, bunurile menționate nu au o valoare cadastrală, valoarea acestora se clasifică ca una substanțială, conform estimărilor echipei de audit constituind 17,2 milioane lei;
- Achitarea neregulamentară a 2,6 milioane lei de către Agenția Națională a Arhivelor pentru lucrări de reparație, în lipsa procesului-verbal de recepție a lucrărilor executate;
- Reflectarea dublă în evidența contabilă a unor bunuri în valoare de 2,5 milioane lei, atât ca mijloace fixe, cât și la grupa de conturi „Acțiuni și alte forme de participare în capital în interiorul țării”;
- Administrația Națională a Penitenciarelor neregulamentar a efectuat casarea și trecerea la cheltuieli a îmbrăcămintei și încălțămintei în valoare de 4,3 mil. lei la data eliberării acestora de la depozit și nu la momentul scoaterii din uz a acestora în rezultatul deteriorării sau expirării termenului de exploatare.
Curtea de Conturi a evidențiat și alte constatări importante, care deși nu au influențat opinia de audit, necesită atenție sporită din partea entităților auditate.
Astfel, Agenția Națională a Arhivelor a înregistrat un bun – „sistemul de rafturi mobile pentru arhivă” în valoare de 180 mii lei în baza unei facturi, în lipsa livrării acestuia de către operatorul economic contractat, fiind supraevaluat soldul uneltelor și inventarului de producere și gospodăresc, precum și subevaluat soldul altor creanțe ale instituțiilor bugetare cu aceeași sumă.
Se atestă un nivel redus de executare a unor investiții capitale de către instituțiile din subordinea Ministerului Justiției, auditul constatând unele tergiversări și deficiențe în procesele de construcție și reconstrucție a unor obiective, care atrag costuri suplimentare pentru finalizarea lor. Astfel, deși prin Legea bugetului de stat pentru anul 2023, pentru investițiile capitale, Ministerului Justiției i-au fost prevăzute alocații în sumă de 79,3 milioane lei, ulterior după modificarea prevederilor legale, alocațiile precizate au constituit 37,4 milioane lei, dintre care 36,9 milioane lei alocate pentru construcția și reconstrucția penitenciarelor. Cheltuielile executate au însumat 30,9 milioane lei, ceea ce constituie 82,6% față de suma precizată.
În scopul alinierii la normele și standardele internaționale, Guvernul Republicii Moldova și-a asumat obiectivul specific de îmbunătățire a condițiilor de detenție în sistemul penitenciar. Deși, începând cu anul 2013, s-au inițiat activități de construcție a două penitenciare, pentru care până în anul 2023 au fost valorificare investiții capitale în sumă de 140.4 milioane lei, situația privind finalizarea construcțiilor și darea în exploatare a acestora rămâne incertă. A fost finalizată prima etapă a construcției „Casei de Arest” cu capacitatea de 650 locuri în mun. Bălți și urma să fie inițiată cea de a doua etapă, însă lucrările de construcție au fost suspendate din cauza unor probleme privind deținerea dreptului de proprietate asupra terenului necesar pentru construcția complexă a penitenciarului, fapt care a făcut imposibilă obținerea autorizației de construcție. Pentru cel de-al doilea penitenciar inițiat în cadrul Proiectului de construcție a penitenciarului din Chișinău s-a finalizat elaborarea și ajustarea documentației de proiect și deviz, urmând a fi achiziționate lucrările de construcție.
O situație defectuoasă se constată la efectuarea lucrărilor de reparație capitală a sediului Agenției Naționale a Arhivelor, costul lucrărilor constituind per total 8,7 milioane lei. Deși, lucrările s-au efectuat în perioada 2021-2023, factorii responsabili din cadrul Agenției nu au asigurat recepția la finalizarea lucrărilor de reparație capitală și recepția finală a lucrărilor, prin ce s-au încălcat normele cadrului normativ în domeniul construcțiilor.
În final, Curtea de Conturi a subliniat necesitatea consolidării sistemelor de control intern managerial și a gestionării eficiente a resurselor publice, în vederea asigurării transparenței, responsabilității și unei bune guvernări financiare în cadrul instituțiilor subordonate Ministerului Justiției.