Curtea de Conturi a participat la prezentarea conceptului de reformă a ANOFM

Curtea de Conturi a participat la prezentarea conceptului de reformă a ANOFM

Reprezentanții Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) au participat la evenimentul public de prezentare a conceptului de reformă a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) cu genericul „Reformarea ANOFM: O viziune nouă pentru o piață a muncii mai competitivă și inovatoare”.

Evenimentul a fost organizat de către Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” și Ministerul Muncii și Protecției Sociale în parteneriat cu Fundația Soros Moldova.

De asemenea, evenimentul a reunit reprezentanți ai instituțiilor publice, organizațiilor internaționale, experți naționali și internaționali și ai sectorului privat cu expertiză și interes în acest domeniu.

Scopul conferinței a fost de a discuta politicile necesare și mecanismele eficiente pentru îmbunătățirea serviciilor oferite de ANOFM pentru anii 2023-2026, astfel încât să fie remediate provocările și dezechilibrele în intermedierea cererii și ofertei pieței de muncă din țara noastră, dar și consolidarea și asigurarea notorietății instituției. În cadrul evenimentului a fost prezentat un sondaj reprezentativ privind percepția beneficiarilor despre activitatea ANOFM și conceptul de reformă al instituției.

Necesitatea reformării ANOFM este o prioritate atât pe agenda Guvernului, cât și în documentele de planificare strategică. Astfel, în programul de activitate al Guvernului „Moldova prosperă, sigură, europeană”, aprobat prin Hotărârea Parlamentului nr. 28 din 16 februarie 2023 în dreptul domeniului „Muncă și protecție socială” sunt menționate o serie de activități ce vizează ANOFM și anume: promovarea ocupării persoanelor apte de muncă din grupul inactivi și ocupării formale a șomerilor înregistrați la ANOFM, a persoanelor cu dizabilități și a altor categorii de șomeri în general prin fortificarea capacităților Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă, implementarea sistemului de vouchere de formare profesională, creșterea investițiilor în programele de ocupare și simplificarea acestora.

Conferința a reprezentat un loc de dezbatere a viziunii propuse de Guvern pentru consolidarea capacităților instituționale ale ANOFM, eficientizarea finanțării și digitalizarea serviciilor și a măsurilor de ocupare, precum și creșterea finanțării pentru politica de măsuri active până în anul 2026, luând în considerare și contextul statutului de candidat UE acordat țării noastre.

Share