Curtea de Conturi a participat la întrunirea ofițerilor de legătură ai Comitetului de contact al UE

Curtea de Conturi a participat la întrunirea ofițerilor de legătură ai Comitetului de contact al UE

Ofițerii de legătură ai Instituțiilor Supreme de Audit (ISA) membre ale Comitetului de contact al Uniunii Europene, ai Curții de Conturi Europene (ECA), precum și ai organizațiilor partenere, precum SIGMA s-au reunit pe 27 martie la Varșovia, Polonia. La întrunire au participat, în calitate de observatori, ofițerii de legătură ai Rețelei Instituțiilor Supreme de Audit din țările candidate și potențial candidate la UE, inclusiv ofițerul de legătură al Curții de Conturi a Republicii Moldova.

Această întrunire a reprezentat o oportunitate importantă pentru consolidarea cooperării dintre ISA din statele membre și cele din țările candidate și potențial candidate la UE. Pe agenda reuniunii s-au aflat subiecte precum coordonarea și schimbul de bune practici în domeniul auditului public în contextul UE; pregătirea reuniunii Comitetului de contact al UE, care va avea loc la Malta, în perioada 18-20 noiembrie 2025, sub organizarea Oficiului Național de Audit din Malta și sub președinția Curții de Conturi Europene; revizuirea cadrului de cooperare al Comitetului de contact, cu participarea ISA din Belgia, Cipru, Portugalia și Suedia; actualizarea și îmbunătățirea platformei online a Comitetului de contact, sub coordonarea ISA din Germania și Suedia.

În cadrul reuniunii, au fost abordate progresele înregistrate în implementarea Cadrului de cooperare al Comitetului de contact și s-au discutat modalități de sprijin pentru ISA din țările candidate.

Menționăm că cooperarea dintre Instituțiile Supreme de Audit ale statelor membre ale UE și Curtea de Conturi Europeană se desfășoară în cadrul structurilor Comitetului de contact, care includ șefii ISA din statele UE și ECA, ofițerii de legătură, precum și grupurile de lucru și rețelele tematice.

Unul dintre obiectivele strategice ale Comitetului de contact este facilitarea cooperării dintre ISA ale țărilor candidate și potențial candidate și cele din statele membre ale UE. Acest lucru se realizează prin participarea ISA din țările candidate ca observatori la reuniunile Comitetului de contact, activitatea Grupului comun de lucru pentru activități de audit (JWGAA), care promovează o cooperare practică și eficientă.

Această colaborare activă demonstrează încă o dată importanța integrării Curții de Conturi în comunitatea europeană a auditului public, în contextul aspirațiilor de aderare la Uniunea Europeană. În plus, evenimentul a oferit oportunitatea de a consolida o rețea de contacte de încredere și de a învăța din experiențele colegilor din instituțiile europene.

Share