„Cum transformăm informaţia de brevet în avantaj competitiv?” – subiectul unui seminar organizat de AGEPI
Pe 30 iunie curent, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a organizat un seminar online cu genericul “Turning Patent Data into Business Intelligence”. Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului Consolidarea inovațiilor în regiunea Dunării prin cunoștințele de inginerie și managementul drepturilor de proprietate intelectuală (KnowING IPR), proiect la care AGEPI este partener.
Scopul seminarului a fost informarea şi promovarea proprietății intelectuale, în special referitor la utilitatea informației de brevet și, respectiv, a platformei Knowing IPR Hub, dezvoltată în cadrul proiectului pentru cercurile academice, sectorul C&D și mediul de afaceri.
Agenda evenimentului a cuprins o serie de prezentări axate pe tematica acestuia, inclusiv o sesiune practică de testare a platformei KnowING IPR Hub.
Reprezentanții AGEPI au informat participanții la eveniment despre ultimele evoluții ale sistemului de proprietate intelectuală (PI) din Republica Moldova, în special în domeniul brevetelor de invenții. Moderatorul evenimentului, Liliana Vieru a ținut să menționeze că sporirea rolului PI şi al inovării în dezvoltarea țării este unul dintre obiectivele principale ale instituției, AGEPI fiind implicată plenar în promovarea informației de brevet și dezvoltare a instrumentelor de accesare și valorificare a acestora. Ulterior, șeful Direcției brevete AGEPI, Natalia Caisîm a prezentat auditoriului bazele de date ale AGEPI, inclusiv Panorama de brevet, o aplicație inedită care oferă o viziune mai amplă asupra sistemului de inovare/brevetare din Republica Moldova, oferind informații utile despre inventatori, titularii de brevete și domeniile de aplicare.
La eveniment au participat reprezentanți ai țărilor participante la proiect și nu doar, cum ar fi din Slovenia, Slovacia, Republica Cehă, Bulgaria, Romania, Germania, Austria, Ungaria, Bosnia și Herzegovina, Norvegia și desigur Republica Moldova.
Proiectul KnowING IPR îşi propune să faciliteze inovarea în Regiunea Dunării prin dezvoltarea unei platforme transnaţionale cu acces deschis – KnowING Hub – care va oferi instrumentele necesare pentru analiza și determinarea stadiului tehnicii într-un anumit domeniu, urmărirea progresului tehnologiilor emergente, identificarea soluţiilor pentru diverse probleme tehnice, oferind acces gratuit la milioane de documente de brevet din întreaga lume dar și la un număr impunător de publicații pe diverse domenii tehnice.
Adițional, platforma va include servicii de informare și ghidare pentru gestiunea eficientă a drepturilor de proprietate intelectuală (DPI) şi pentru susţinerea comercializării rezultatelor cercetării şi ale transferului de tehnologie.
Pe lângă platformă, proiectul va avea ca rezultat o serie de recomandări de politici publice pentru o mai bună valorificare a DPI în regiunea Dunării.
Mai multe detalii referitor la obiectivele proiectului, precum și activitățile implementate în cadrul acestuia sunt disponibile pe site-ul oficial al proiectului: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/knowing-ipr și pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/knowingipr/.
Mihaela Rotari