Cum protejăm pomii fructiferi și plantațiile viticole de înghețuri

Cum protejăm pomii fructiferi și plantațiile viticole de înghețuri

Coborârea temperaturii sub 0°C în perioada de vegetație afectează pomii fructiferi și plantațiile viticole, mai ales în faza de înflorire. Specii vulnerabile sunt caișii, piersicii, cireșii, vișinii, mărul, nucul, alunul și soiurile timpurii de viță-de-vie.

Pentru atenuarea riscurilor, specialiștii recomandă următoarele măsuri: fumigații (prin arderea paielor sau resturi vegetale); irigare prin aspersiune în plantațiile superintensive; ventilare forțată a aerului; utilizarea sistemelor anti-îngheț, inclusiv cu raze infraroșii ș.a.

Dacă au fost înregistrate pierderi, fermierii trebuie să anunțe primăria în termen de 24 de ore de la producerea fenomenului. Primarul convoacă o comisie care în termen de șase zile lucrătoare trebuie să evalueze pagubele în teren și să întocmească actul de constatare. Acest act este înregistrat în evidența contabilă și este necesar pentru obținerea Avizului de atestare a impedimentului justificator, eliberat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova. Ulterior, este utilizat pentru renegocierea termenelor de plată cu băncile, furnizorii și alți creditori.

Este esențial ca fermierii să acționeze prompt și să colaboreze cu autoritățile locale pentru o evaluare eficientă.

Totodată, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare încurajează fermierii să își asigure culturile. Statul subvenționează până la 70% din costul primei de asigurare, conform Legii nr. 183/2020. În anul 2024, au fost depuse 502 cereri, iar prin mecanismele de subvenționare, #AIPA a achitat peste 61 milioane de lei din bugetul de stat pentru acoperirea primelor de asigurare.

Share