Cum activează, la ora actuală, toate punctele de trecere. Situația la frontieră
În cea de-a doua zi a Crăciunului pe stil vechi, în punctele de trecere, fluxul de persoane a constituit 59 201 traversări, dintre care 28 315 de treceri au fost înregistrate pe sensul de ieșire din Republica Moldova și 30 886 traversări – direcția intrare în țară.
La fel, din totalul de traversări persoane, un număr mai mare a fost al trecerilor cetățenilor moldoveni – 32 631 traversări, dintre care 18 939 treceri – la intrare în R. Moldova.
Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei au fost:
PTF Leușeni – 14 149 traversări persoane și 3 546 traversări mijloace de transport;
PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 8 527 traversări persoane,
PTF Sculeni – 6 814 traversări persoane,
PTF Giurgiulești-Galați – 4 106 traversări persoane,
PTF Otaci – 3 399 traversări persoane,
PTF Cahul – 3 536 traversări persoane,
PTF comun Criva – 4 118 traversări persoane,
PTF Costești – 2 794 traversări persoane,
PTF comun Palanca – 2 194 traversări persoane.
Valorile traficului de mijloace de transport a prezentat un număr de 13 250 traversări, dintre care un număr mai mare a vehiculelor înmatriculate în RM – 7 213 treceri.
La ora actuală toate punctele de trecere a frontierei activează în regim normal.
În continuare, la trecerea frontierei sunt aplicate măsuri suplimentare de lucru, menite să fluidizeze traficul transfrontalier în perioada sărbătorilor de iarnă:
– suplimentarea numărului de polițiști de frontieră de primă linie de control;
– folosirea la maxim a infrastructurii punctelor de trecere, prin redirecționarea traficului pe arterele libere și, la necesitate implementarea procedurii de trecere a frontierei ”Revers”;
– deschiderea circulației pentru familiile cu copii pe pistele libere,inclusive a Corpului Diplomatic;
– menținerea unei comunicări permanente între inspectorii de frontieră și călători, prin informarea corectă despre situația din punctele de trecere;
– intervenția în cele mai solicitate puncte de trecere a grupurilor de suport, formate din specialiști din cadrul Direcției regionale Centru și din sectoarele Poliției de Frontieră adiacente PTF-urilor aglomerate;
– la solicitarea administrației publice locale este inițiată activitatea mai multor puncte de trecere locale, situate la frontieră cu Ucraina;
– intensificarea conlucrării și schimbului reciproc de informații cu autorităţile de frontieră ale statelor vecine, pentru remedierea în comun a unor situații imprevizibile semnalate la frontieră.
Poliția de Frontieră recomandă:
Dacă planificați o călătorie în România sau în țările UE, trebuie să cunoașteți că punctul de trecere Leușeni este cel mai solicitat. Sunt zile când se atestă un flux sporit între orele 04:00-10:00 la ieșire din țară și 16:00-22:00 la intrare în R.Moldova. Astfel, pentru a reduce timpul de așteptare la trecerea frontierei prin acest PTF vă recomandăm să planificați călătoria luând în calcul perioadele aglomerate, dar și să alegeți alte puncte de trecere situate la frontiera moldo-română ( PTF Sculeni, PTF Costești sau PTF Cahul).
Aveți planificat sejurul în Ucraina, vă informăm că cel mai aglomerat punct de trecere este Criva. Flux sporit în acest PTF se înregistrează între orele 04:00 – 12:00 la ieșire din R. Moldova și 15:00 – 20:00 la intrare în țară. În acest sens, vă recomandăm să alegeți punctele de trecere situate în nemijlocita apropiere, cum ar fi: Larga-Kelmențî sau Briceni-Rossoșani, unde fluxul este mult mai redus și trecerea frontierei mai rapidă. Pe drum sunt instalate semne rutiere care direcționează spre acestea. Totodată, situația la intrate în PTF comun Criva – Mamaliga, dinspre Ucraina, poate fi vizualizată: https://dpsu.gov.ua/ua/border/. Precum și ne puteți contacta la nr. de telefon: 022 259 717 (Linia Verde a IGPF).
Doina Secrieru