Cum a fost sărbătorită Ziua Vinului
Cea de-a XXI-a ediție a Zilei Naționale a Vinului, a avut loc în perioada 1-2 octombrie curent, la Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale, cu participarea președintei Republicii Moldova Maia SANDU, prim-ministrei Natalia GAVRILIȚA, președintelui Parlamentului Igor GROSU, ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir BOLEA, precum și a directorului USAID Modova Scott HOCKLANDER și a directorului Oficiului Național al Viei și Vinului Elizaveta BREAHNĂ, împreună cu alți oficiali.
În cadrul festivității oficialii au apreciat rezultatele remarcabile ale vinificatorilor autohtoni și au mulțumit oamenilor care muncesc în această industrie. Totodată, demnitarii de stat au subliniat că, domeniul vitivinicol este industria ce contribuie semnificativ la consolidarea imaginii țării pe plan internațional, fiind vitală și pentru economia națională Republicii Moldova.
În anul curent, Ziua Națională a Vinului a întrunit peste 80 de vinării din țară în centrul Chișinăului, pentru a celebra tradițiile vitivinicole și pentru a spori cultura de consum a vinului de calitate.
Timp de două zile, vizitatorii au putut explora orășelul vinului din centrul capitalei, unde au avut ocazia să participe la diverse activități organizate de vinăriile-gazdă, precum: tururi dedicate și programe speciale la toate vinăriile cu potențial oenoturistic din țară, degustări de vinuri, Școala vinului, manifestări artistice ș.a.
Noile succese ale vinificatorilor și calitatea înaltă a vinurilor au fost apreciate cu premii. „Premiul Mare” în domeniul vitivinicol pentru 2022 a fost oferit vinăriei „Purcari”, pentru merite deosebite în fabricarea vinurilor de calitate, perpetuarea tradițiilor și calității excelente a vinurilor autohtone, precum și promovarea imaginii Republicii Moldova ca țară vitivinicolă pe arena internațională. De medalia „Nicolae Guzun” și titlul „Viticultorul anului” s-a învrednicit Andrei Covali, de la „Vinăria de Vale” pentru merite deosebite în cultivarea viței-de-vie, implementarea tehnologiilor avansate în sectorul viticol, înființarea plantațiilor viticole noi, destinate pentru producerea produselor vitivinicole cu Indicație Geografică Protejată. Medalia „Petru Ungureanu” precum și titlul de „cel mai iscusit oenolog al anului” i-a revenit lui Victor Răilean, de la vinăria „Sălcuța”. Medalia de recunoștință „Vinul Moldovei. O Legendă Vie”, a fost oferită Cramei Mircești, pentru merite deosebite în domeniul dezvoltării și promovării oeno-turismului.
În acest an a fost oferit și un trofeu de recunoștință, înmânat Agenției pentru Dezvoltare Internațională USAID, pentru parteneriatul strategic și susținerea continuă a industriei vitivinicole.
Ziua Națională a Vinului a fost organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), cu suportul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și USAID Moldova.