Cum a fost primăvara din punct de vedete meteorologic. Serviciul Hidrometeo: Comparativ cu primăvara anului 2021…

Cum a fost primăvara din punct de vedete meteorologic. Serviciul Hidrometeo: Comparativ cu primăvara anului 2021…

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a făcut o analiză a condițiilor meteorologice și agrometeorologice ale primăverii anului 2022, informează OFICIAL.

Astfel, primăvara anului 2022 în Republica Moldova a fost neomogenă după regimul termic și cantități de precipitații, căzute pe parcursul sezonului.

Temperatura medie a aerului pe parcursul sezonului a constituit în teritoriu +9,0..+10,8ºС, fiind pe cea mai mare parte a teritoriului cu 0,5-1,0°С mai ridicată faţă de normă, izolat – în limitele normale.

Temperatura maximă a aerului pe parcursul sezonului a urcat până la +32ºС (mai, SM Tiraspol, Comrat, Ceadâr-Lunga), iar cea minimă a scăzut până la -11ºС (martie, SM Camenca).

Ultimele îngheţuri în aer s-au semnalat pe 6 mai izolat în raioanele centrale a ţării (SM Codrii) cu intensitatea de -0,3ºС. La suprafața solului ultimele îngheţuri s-au înregistrat în unele raioane de sud (SM Ceadâr-Lunga) pe 8 mai cu intensitatea de -0,3ºС.

Vreme caldă s-a semnalat în decada a treia a lunii martie, când temperatura medie decadică a aerului a fost cu 3-5ºС mai ridicată față de normă și se semnalează în medie o dată în 7-10 ani.

Temperatura maximă a aerului pe 29 martie a urcat în teritoriu până la +25ºС (SM Tiraspol), ceea ce în această decadă se semnalează în medie o dată în 20 ani.

Cantitatea de precipitaţii căzute în decursul sezonului de primăvară pe 50% din teritoriu a constituit 90-135 mm (80-120% din normă). În restul teritoriului au căzut în fond 65-85 mm (50-75% din normă). În raioanele extreme de nord (15% din teritoriu) suma acestora nu a depășit 35-55 mm (25-45% din normă), ceea ce în sezonul de primăvară se semnalează în medie o dată în 20-30 ani.

Precipitaţiile pe parcursul sezonului au căzut foarte neuniform. Deficit semnificativ a acestora s-a observat în lunile martie și mai.

Comparativ cu primăvara anului 2021, temperatura medie a aerului în acest sezon a fost cu 1ºC mai ridicată și cu cantități de precipitaţii căzute semnificativ mai puține (cu 30-150 mm). Un analog după regimul termic este 2011.

Condiţiile meteorologice în această primăvara au fost în fond satisfăcătoare pentru creşterea şi dezvoltarea culturilor agricole, precum și pentru pregătirea solului și semănatul culturilor de primăvară.

Share