Cu ajutorul AIPA, o tânără antreprenoare a plantat 3 ha de struguri de masă „Moldova”

Cu ajutorul AIPA, o tânără antreprenoare a plantat 3 ha de struguri de masă „Moldova”

Cu subvenții pentru start-up-uri de la AIPA de 629 mii de lei și-a plantat 3 ha de struguri de masă „Moldova” pe sistem de suport pergola ca să-i dea recoltă maximă și să-și poată vinde producția. Este vorba de tânăra antreprenoare Ana Ciobanu, fondatoarea Gospodăriei Țărănești (GȚ) cu același nume.

Cu studii în domeniul horticulturii, tânăra antreprenoare (34 de ani) de la Cantemir, satul Țărăncuța și-a înființat GȚ în anul 2019. Ideea i-a venit după ce a participat la un seminar tematic „Sistemul Pergola Roadă maximă la hectar”.

„Am lansat afacerea după ce am pus la punct planul de afaceri pe care l-am depus la AIPA pentru subvenții în avans în anul 2019. După care am înființat plantația de viță de vie pe o suprafață de trei ha, iar sistemul de suport l-am instalat doar pe o suprafață de un ha în anul 2020. În anul 2021 am accesat un credit de un mil. de lei de la BEI prin Livada Moldovei pentru a putea instala și pe celelalte două hectare sistemul de suport”, a explicat Ana Ciobanu.

Ea susține că de la AIPA a beneficiat de un suport de 629 mii de lei subvenții în avans,  are au ajutat-o să își dezvolte afacerea și să-și procurare tehnică agricolă, o stropitoare și un tractor.

În ceea ce privește provocările, Ana Ciobanu susține că acestea țin de comercializarea producției și prețul oferit de comercianți care uneori acoperă doar cheltuielile de întreținere  a plantațiilor fără a genera profit.

„Am lansat afacerea după ce am pus la punct planul de afaceri pe care l-am depus la AIPA”, spune ea.

Pe viitor antreprenoarea afirmă că planifică instalarea plasei antigrindină, instalarea sistemului de irigare prin picurare, procurarea unui tocător pentru mărunțirea resturilor vegetale, a unei cositori și darea în exploatare a depozitului frigorific.

„Sunt posibilități mari și bune pentru crearea unui business în domeniul viticulturii, dacă ai inițiativă, încredere în sine, susținere din partea familiei și seriozitate în ceea ce faci. Toate aceste calități oferă oportunități foarte mari pentru reușită în afaceri”, a opinat Ana Ciobanu, care își exprimă ferma încredere că prin proiecte investiționale se pot realiza lucruri frumoase care pot genera profit astfel asigurându-ți un trai decent, aici, ACASĂ.

 

Cristina Pendea

Share