CTIF organizează cursuri de instruire pentru viitorii declaranți vamali online
Luând în considerare situația epidemiologică existentă, Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF) anunță organizarea, cu începere din 28 aprilie curent, a unui nou curs de instruire la distanță, de astă dată pentru instruirea primară a declarantului vamal.
Cursul de instruire va avea o durată de cinci săptămâni,160 ore de studii, și se va încheia la 5 iunie 2020. Instruirile se vor desfășura în regim de videoconferință, de luni până vineri, în intervalul orelor 17.45 – 20.45, și sâmbăta conform graficului.
Tradițional, după susținerea testelor, audienții vor primi certificate de absolvire a cursului, document necesar pentru angajare în companiile de brokeri vamali sau în calitate de declaranți vamali în nume propriu.
Instruirile vor fi ghidate de către cei mai buni formatori din cadrul Serviciului Vamal. Programul cursului include un set de teme importante, printre care: metodele determinării valorii în vamă a mărfurilor, certificarea originii mărfurilor, normele tehnice privind imprimarea, utilizarea și completarea declarației vamale în detaliu, metodologia calculării și perceperii drepturilor de import/export, modul de completare a declaraţiei vamale în sistemul informațional „Asycuda World” administrat de CTIF.
Participanții la instruiri trebuie să dețină diplome de studii superioare sau medii de specialitate, să cunoască computatorul și să posede abilități de utilizare a acestuia. Instruirile sunt contra plată. Alte informații despre condițiile de participare la cursul de instruire pot fi găsite, accesând link – ul: https://ctif.gov.md/servicii-de-instruire-si-call-centru.
Doritorii de a participa la instruiri urmează să completeze un formular ce poate fi accesat pe https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-LMKtAyWkhGuQYK-jzLygJiCUBB7Uy57IDv86vbTCYo3pXg/viewform?usp=sf_link.
Cursul de instruire la distanță se va desfășura cu utilizarea aplicației Skype. Participanții la instruiri vor beneficia de consultanță și suport tehnic privind modul de conectare la acest curs, precum și modul de interacțiune cu formatorul care ghidează instruirea. Fiecare participant va primi, în format electronic, o mapă de lucru cu un set de extrase din acte normative și modele de declarații vamale necesare pentru procesul de instruire.
Informații suplimentare despre organizarea cursului respectiv pot fi obținute la Centrul de instruire în finanțe al CTIF, tel: 068669942, e-mail:instruire@ctif.gov.md.
Cristina Pendea