CTIF a desfășurat seminare privind managementul finanțelor publice pentru primari din țară

CTIF a desfășurat seminare privind managementul finanțelor publice pentru primari din țară

82 de primari ai localităților din 22 de raioane și mun. Chișinău au participat, în luna iulie, la seminarele de instruire online cu genericul ”Introducere în managementul finanțelor publice locale”, organizate de Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF) în parteneriat cu Ministerul Finanțelor.

În decursul lunii iulie au fost desfășurate șapte seminare cu această temă. Majoritatea participanților la ele sunt primari, aflați la primul lor mandat. Cel mai mare număr de primari care au participat la instruiri au fost din raioanele Telenești, Ștefan Vodă, Ocnița, Rezina, Drochia și Cimișlia.

Lansat în decembrie 2019, ciclul de seminare cu tema nominalizată are scopul de a consolida cunoștințele și a dezvolta capacitățile primarilor în organizarea managementului finanțelor publice locale, în particular a procesului bugetar la nivel local.

Seminarele, desfășurate în luna iulie, au fost moderate de un formator calificat din cadrul Curții de Conturi. Agenda seminarelor a inclus aspecte teoretice și practice privind sistemul și procesul bugetar, structura bugetelor unităților administrativ – teritoriale (UAT), calendarul bugetar ale autorităților publice locale, planificarea, aprobarea și executarea bugetelor UAT, controlul financiar public intern și auditul extern, precum și răspunderea executorilor bugetelor menționate.

La seminare accentul a fost pus pe examinarea procedurilor și practicilor de gestionare a finanțelor publice locale de către primari, a celor mai bune practici în acest domeniu, dar și a celor mai frecvente deficiențe identificate de Curtea de Conturi în auditarea autorităților publice locale.

Mai mulți participanți la seminare au apreciat utilitatea seminarelor pentru primarii, aflați la primul lor mandat, în special a bunelor practici în materie de management al finanțelor publice locale, dar și a celor mai frecvente încălcări comise de primari în acest domeniu.  Totodată, unii participanți au solicitat CTIF să includă în agenda cursurilor de instruire și  alte teme actuale pentru primari.

CTIF va continua ciclul de seminare cu tema ”Introducere în managementul finanțelor publice locale”. Instituția planifică să organizeze, în luna august, două seminare cu această temă și trei – în luna septembrie, despre care va comunica ulterior. Seminarele sunt gratuite pentru participanți, ele fiind finanțate de către Ministerul Finanțelor.

Primarii care doresc să participe la seminare pot afla mai multe informații despre organizarea, agenda și orarul acestora la Centrul de instruire în finanțe al CTIF, tel: 022 822 032, 068669942.

Cristina Pendea

Share