Creștinii ortodocși sărbătoresc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil
Creștinii ortodocși care respectă sărbătorile bisericești conform calendarului vechi îi prăznuiesc astăzi, 21 noiembrie, pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Aceasta este ultima mare sărbătoare înainte de Postul Nașterii Domnului, care începe pe 28 noiembrie. În această zi, enoriașii sunt așteptați la biserică pentru rugăciune, în special cei care poartă numele Sfinților Arhangheli și cei care prăznuiesc hramul casei în această zi.
Biserica spune că Arhanghelii Mihail și Gavriil fac parte din ceata îngerilor care sunt apropiați și slujitori oamenilor. Arhanghelul Mihail este cunoscut drept căpetenie a oștirilor cerești. Este cel dintâi dintre îngerii păzitori care s-au luptat pentru adevăr. Iar Arhanghelul Gavriil este considerat mesagerul veștilor bune. El a vestit nașterea Fecioarei Maria.
Din slavonă, Mihail înseamnă „сine este ca Dumnezeu”, iar Gavriil înseamnă – „bărbat-Dumnezeu”. Cuvântul Arhanghel înseamnă înger.
Se crede că la originea sărbătorii, care datează din secolul al V-a, a stat sfințirea unei biserici, închinată Sf. Arhanghel Mihail de împăratul roman Arcadius din Constantinopol (395-408). Ulterior în calendare a fost pomenit și Sf. Arhanghel Gavriil și sărbătoarea s-a extins la tot soborul îngerilor.